Jump to content

Španjolskom sucu Baltasaru Garzonu prijeti smjena


Mrljavac

MADRID, 9. veljače 2010. (Hina/AFP) - Slavni španjolski istražni sudac Baltasar Garzon protiv kojega su Vrhovnom sudu podnesena dva istražna zahtjeva, mogao bi biti smijenjen s dužnosti, doznaje se u utorak od pravosudnog izvora.[PRBREAK][/PRBREAK]Španjolsko Glavno vijeće pravosudne vlasti odlučilo je zatražiti od državnog tužiteljstva da se u izvješću očituje o tome je li potrebno smijeniti sudca Garzona s dužnosti, po tom izvoru.

 

Za nesavjesno obnašanje dužnosti sudca Garzona optužuju skupine koje se smatraju radikalno desnima, koje mu zamjeraju da je 2008. poveo istragu o nestalima u građanskome ratu i u vrijeme Frankove diktature (1936.-75.) izvođenjem "pravnog vatrometa" i zanemarivši zakon o općem oprostu iz 1977.

 

Garzona se optužuje i da je za predavanja održana u SAD-u 2005. i 2006. primio honorar od 200.000 eura, koje je sponzorirala i plaćala španjolska banka Santander.

 

Španjolski zakon predviđa privremeno odstupanje s dužnosti sudaca protiv kojih je pokrenuta sudska istraga zbog navodnih kaznenih djela tijekom obnašanja dužnosti.

 

Nikakva takva mjera zasad nije izrečena Garzonu na Vrhovnom sudu.

 

(Hina)


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija