Jump to content

Put od "više stručne spreme" do Bolonjskog mastera?


Zex
 Dijeli

Visoko učilište Effectus se svakodnevno susreće s brojnim pitanjima pristupnika i prvostupnika različitih smjerova i područja studija te je pokrenulo savjetodavni kontakt savjetnik@vsfp.eu na kojem svi zainteresirani mogu dobiti informaciju o izjednačavanju svoje stručne spreme i odgovore na eventualna pitanja.

[PRBREAK][/PRBREAK]

Na stranici škole www.effectus-uciliste.eu objavljen je popis studija kojim se nekada stjecala VŠS, a s novim sustavom izjednačeni su sa zvanjem prvostupnika. Svi oni imaju mogućnost direktnog upisa na specijalistički diplomski studij Menadžment financija bez obzira dolaze li iz kompatibilnog područja studija ili ne.

 

Oni koji svoj završeni studij nisu pronašli na ranije spomenutom popisu ne trebaju ostati razočarani.

 

Potrebno je provjeriti nalazi li se njihov završeni studij na popisu pristupnika jer Effectus ima rješenje i za pristupnike. Uz jednogodišnji nastavak studija prijelazom na 3. razlikovnu godinu stručnog studija Financije i pravo i pristupnici će moći:

1. steći zvanje prvostupnik i 180 ECTS bodova te

2. nakon toga ostvariti i uvjete za upis diplomskog studija.

Bilo prvostupnici ili pristupnici, svakako je potrebno promisliti o nastavku studija jer kao što je već spomenuto, cjeloživotno obrazovanje je 'must be' u turbulentnim vremenima današnjice.

 

U medijima svakodnevno čitamo poneki napis o kritici ili veličanju noviteta koje je u visokoškolski sustav uvela Bolonjska deklaracija. Prednosti ili mane, uvijek ima i jednih i drugih, ali različiti online forumi i nakon nekoliko godina koliko je prošlo od uvođenja 'Bolonje' na hrvatske fakultete, još uvijek bilježe pitanja preddiplomaca i diplomaca koji su svoje studije završili u starom visokoškolskom sustavu. Ono što ih zbunjuje i dovodi u nedoumicu prilikom odlučivanja o nastavku formalnog obrazovanja je izjednačavanje stečenih stručnih zvanja s novima koje je donijela 'Bolonja'. Zbunjenost je potpuno opravdana jer postoji 'šuma' objašnjenja i različitih komentara novih pravila i zakona nepoznata onima čija profesija nije povezana s obrazovnim djelatnostima ili jednostavno ne prate zbivanja u tom području.

 

Budući smo usvojili tezu o potrebi cjeloživotnog učenja, mnogi svoj trud i vrijeme za učenje usmjeravaju u nadogradnju svog formalnog obrazovanja koje će im uz potrebna znanja i vještine u konačnici donijeti stručnu spremu više razine od dosadašnje, a time i različite privilegije od povećanja životnog standarda do sigurnosti na radnom mjestu. Nedavno istraživanje Eurobarometra pokazalo je nesrazmjer između zahtjeva hrvatskih i poslodavaca EU. U Hrvatskoj čak 81 posto traži završen petogodišnji diplomski studij i magistarsku titulu dok u EU pri zapošljavanju visokoobrazovanih stručnjaka trebaju tek 35 posto magistara i čak 55 posto prvostupnika. Iz ovoga proizlazi dodatna potreba nastavka formalnog obrazovanja svih čija su stečena zvanja u novom sustavu 'manje priznata' ili su stavljena u položaj u kojem ih se ne prepoznaje. Riječ je stečenoj višoj stručni spremi u starom predbolonjskom sustavu koja je u novom sustavu izjednačena sa zvanjem pristupnika. U Zakonu o akademskim i stručnim nazivima i akademskom stupnju, članak 14. između ostaloga kaže: ''... stručni naziv stečen završetkom stručnoga dodiplomskog studija, u trajanju kraćem od tri godine čijim završetkom se stječe viša stručna sprema (VŠS), izjednačen je:

· s odgovarajućim stručnim nazivom stručni pristupnik odnosno stručna pristupnica uz naznaku struke, sukladno članku 8. ovoga Zakona ili

· s odgovarajućim stručnim nazivom stručni prvostupnik (baccalaureus) odnosno stručna prvostupnica (baccalaurea) uz naznaku struke ili stručni prvostupnik (baccalaureus) inženjer, odnosno stručna prvostupnica (baccalaurea) inženjerka uz naznaku struke, sukladno članku 9. Zakona.''

 

Ovim je člankom Zakona sve definirano, ali svi oni koji su završili takav studij ostaju s pitanjem: Jesam li ja prvostupnik ili pristupnik? Nakon toga nameće se pitanje o mogućnostima nastavka studijskog obrazovanja koji ovisi upravo o prethodnom odgovoru. Pristupnici nemaju pravo upisati diplomske studije i na taj način su zakinuti pred prvostupnicima koji su nekada, ne tako davno, također završili višu stručnu školu i stekli višu stručnu spremu s kojom su na tržištu rada dijelili identična prava. Popisi s izjednačavanjem stručnih naziva iz kojih proizlaze i prava njihovih vlasnika su objavljeni, ali svi koji profesionalno nisu uključeni u visokoškolski sustav često neće biti u mogućnosti sami pronaći odgovore na svoja pitanja.

 Dijeli


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.


×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija