Jump to content

Srbija donijela zakon o zabrani diskriminacije


Mrljavac
 Dijeli

BEOGRAD, 26. ožujka 2009. (Hina) - Zastupnici u srbijanskom parlamentu prihvatili su u četvrtak zakon o zabrani diskriminacije koji je, na zahtjev Srpske pravoslavne crkve (SPC), prvotno bio povučen iz parlamentarne procedure jer se SPC usprotivila članku toga dokumenta u kojem se zabranjuje diskriminacija na temelju spolne opredijeljenosti, prenijeli su beogradski elektronički mediji.[PRBREAK][/PRBREAK]Vlada je, nakon energične reakcije javnosti, po hitnom postupku, uz manje izmjene i bez promjene bitnih odredbi, zakon vratila parlamentu a iz kabineta predsjednika srbijanske vlade Mirka Cvetkovića poručeno je da je taj prijedlog zakona definitivan i da se, unatoč tome što su predstavnici Crkve ostali nezadovoljni i nakon što je vlada prihvatila određene primjedbe, od njega neće odstupati.

 

Prethodna verzija zakona vraćena je vladi na razmatranje početkom ožujka kada je Sinod SPC, uz suglasnost Katoličke crkve, Islamske zajednice, Evangeličke crkve i drugih vjerskih zajednica u Srbiji, poslao pismo s primjedbama na prijedlog zakona.

 

U pismu SPC zatražena je izmjena članka koji jamči slobodu promjene vjeroispovijesti, a primjedbe su upućene i usvajanju članka koji sprječava diskriminaciju na temelju spolne orijentacije.

 

U usvojenu zakonu članak koji jamči slobodu promjene vjeroispovijesti unesen je dodatak u kojemu je navedeno da se u kontekstu promjene vjerske pripadnosti i javnog očitovanja u skladu s vlastitim uvjerenjima diskriminacijom ne smatra postupanje svećenika odnosno vjerskih službenika sukladno vjerskoj doktrini.

 

U članku o diskriminaciji na temelju spolne orijentacije izostavljen je stavak koji se odnosi na transseksualnost.

 

Zakon predviđa i povjerenika za zaštitu ravnopravnosti kao samostalno državno tijelo, neovisno u obavljanju poslova utvrđenih zakonom.

 

(Hina)

 Dijeli


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija