Jump to content

Srbija ispravlja slučajeve diskriminacije


Mrljavac

SUBOTICA, 13. kolovoza 2008. (Hina) - Policajac iz Vršca kojemu je zbog hrvatske nacionalnosti bilo onemogućeno da nastavi školovanje bit će primljen na Kriminalističko-policijsku akademiju u Beogradu, priopćila je u srijedu predsjednica Izvršnog odbora Hrvatskog nacionalnog vijeća u Srbiji Slavica Peić.[PRBREAK][/PRBREAK]Poslije završene Škole unutarnjih poslova u Srijemskoj Kamenici Nikola Tuzluk je bio među deset najbolje rangiranih na prijamnom ispitu za Akademiju, ali mu je pročelnik mjesne policijske uprave u Pančevu odbio dati suglasnost za nastavak školovanja.

 

Roditelji Nikole Tuzluka su ocijenili da je posrijedi diskriminacija zbog njihove hrvatske nacionalnosti, koja je bila razlogom i ranijih neugodnosti koje je doživio u srednjoj školi.

 

Na slučaj vjerojatne diskriminacije na temelju nacionalne pripadnosti javnost je 9. kolovoza upozorilo Hrvatsko nacionalno vijeće koja je od mjerodavnih tražilo očitovanje i ravnopravne uvjete upisa za Nikolu Tuzluka.

 

"U Akademiji sam danas dobila potvrdu da će bez obzira na stajalište mjesnog pročelnika policije Nikola Tuzluk biti primljen", izjavila je Slavica Peić.

 

Ona je istaknula kako vjeruje da je na tu, pozitivnu odluku utjecalo pismo Hrvatskog nacionalnog vijeća koje je upućeno na preko 20 mjerodavnih adresa.

 

"S jedne strane, to znači da na slučajeve uskraćivanja ljudskih i manjinskih prava treba i vrijedi ukazivati, a s druge, da je aktualna vlast u Srbiji spremna takve slučajeve pozitivno riješiti", dodala je Slavica Peić.

 

Politički predstavnici hrvatske manjine ističu da je jedan od najvažnijih ciljeva ove zajednice integracija u društveno - politički život Srbije, čija je pretpostavka ravnomjerna zastupljenost u državnim tijelima.

 

 

 

 

(Hina)


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija