Jump to content

Stjepan Mesić sa švedskim povjerenikom za ljudska prava


Mrljavac
 Dijeli

ZAGREB/STRASBOURG, 8. srpnja 2009. (Hina) - Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić u srijedu je u Strasbourgu na ljetnoj školi demokracije koju organizira Vijeće Europe sa švedskim povjerenikom za ljudska prava razgovarao o zaštiti ljudskih prava u Hrvatskoj te o stanju u regiji, saznaje u srijedu Hina od izvora iz hrvatskog izaslanstva.[PRBREAK][/PRBREAK]Na sastanku s povjerenikom Europske komisije za ljudska prava Šveđaninom Tomasom Hamambergom razgovaralo se o pitanju povratka izbjeglica i Mesić mu je objasnio da je u Hrvatskoj uglavnom zbrinuto stanovništvo koje je imalo kuće jer su kuće uništene u ratu obnovljene. Još preostaje zbrinjavanje onih osoba koje su imale stanarsko pravo, rekao je Mesić i dodao kako je uvjeren da će i taj problem biti riješen u razumnom roku.

 

Hamamberg je već dvije godine povjerenik i bio je u misijama u zemljama regije, ali još ne i u Hrvatskoj. Ima informacije o stanju ljudskih prava, rekao je i dodao kako su izvješća veoma pozitivna kad su u pitanju suđenja za ratne zločine koja se vode u Hrvatskoj.

 

Hamamberg je Mesića pitao što misli kako je hrvatska javnost prihvatila ta suđenja. Mesić drži da javnost prihvaća nužnost individualiziranja krivnje za ratne zločine. Javnost shvaća da oni koji su ih činili, moraju za njih i odgovarati, rekao je Mesić europskom povjereniku.

 

Na pitanje o stanju zaštite Roma u Hrvatskoj, Mesić kaže da problema još ima, ali da Hrvatska pokušava Rome integrirati. Pojavio se problem romskih razreda u nekim školama, rekao je Mesić, ali to je bilo radi učenja hrvatskog jezika i sad se problem jezika rješava tako da romska djeca već u vrtićima, među ostalim i uz romske odgojiteljice, uče hrvatski da bi bila spremna za školu.

 

Sigurno ima prigovora na stanje u medijima u Hrvatskoj, rekao je Mesić polaznicima ljetne škole demokracije. Ali sloboda se ne daruje, rekao je, i sami se novinari moraju izboriti za slobodu.

 

Komentirajući činjenicu da je javna televizija prije nekoliko dan prenosila stranački skup vladajuće stranke, Mesić je rekao da to podsjeća na neka druga vremena.

 

Rekao je da se može reći da danas ne postoji državna cenzura, ali da vlasnici medija u borbi za tiražu imaju veliku odgovornost što žutilo prevladava u hrvatskim medijima.

 

(Hina)

 Dijeli


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija