Jump to content

Stručni skup o besplatnoj pravnoj pomoći


Ane

Dana 19. rujna u hotelu Panorama ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt otvorila je Stručni skup o nacrtu Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći.[PRBREAK][/PRBREAK]U sklopu reforme pravosudnog sustava kojoj je cilj i olakšavanje prava na pristup sudu, Proširena stručna skupina Ministarstva pravosuđa u kojoj su pored predstavnika Ministarstva i drugih tijela državne uprave i predstavnici pravnih fakulteta iz Rijeke, Splita, Osijeka i Zagreba, predstavnici Udruge hrvatskih sudaca, Hrvatske odvjetničke komore, te organizacije civilnog društva, izradila je Prijedlog Nacrta Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći. U izradi ovog teksta rukovodilo se iskustvima europskih zemalja i pravnim stečevinama Europske unije.

 

Svrha ovog Zakona je da se i građanima slabijeg imovinskog stanja olakša pristup pravdi odnosno olakša postupak ostvarivanja prava kao i ispunjenje obveza.

 

Ministarstvo pravosuđa je uz potporu i suorganizaciju Vijeća Europe, a nakon prikupljenih primjedbi na Nacrt Zakona organiziralo ovaj Stručni skup s ciljem ekspertize Zakona kako od strane stručnjaka Vijeća Europe, tako i od strane hrvatskih stručnjaka koji su upoznati s problematikom pružanja besplatne pravne pomoći građanima danas.

 

Sudionici ovog skupa pored predstavnika Vijeća Europe gospodina Davida Dolidze, i neovisnih stručnjaka, gospođe Cecile Delbroukuck iz Belgije i gospodina Frank Brady iz Irske koji su govorili o organizacijama pravne pomoći u europskim zemljama te članovi Stručne skupine koja je radila na izradi Nacrta Zakona, predstavili su pojedina zakonska rješenja. Skupu su prisustvovali predstavnici sudaca i predstavnici ureda državne uprave u županijama, kao tijela pred kojima će građani ostvarivati svoja prava.

 

Uvodno izlaganje ispred Ministarstva pravosuđa održala je gospođa Ljiljana Vodopija Čengić pomoćnica ministrice za međunarodnu pravnu pomoć, suradnju i ljudska prava.

 

U Ministarstvu se nadaju da će rasprave, zaključci i razmjena iskustva s ovog cijenjenog skupa doprinijeti kvaliteti Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći koji predstavlja značajnu novinu za hrvatski pravni sustav i ujedno je jedan od kriterija za ulazak Hrvatske u Europsku uniju.


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija