Jump to content

Studenti Pravnog fakulteta treći na međunarodnom natjecanju


Mrljavac

ZAGREB, 10. svibnja 2012. (Hina) - Studentski tim Pravnog fakulteta u Zagrebu osvojio je treće mjesto na uglednom međunarodnom natjecanju u poznavanju i primjeni europskog prava "Central and East European Moot Competition" u organizaciji udruge British Law Centre, a jedan njegov član dobio je priznanje kao jedan od najboljih govornika, priopćeno je danas sa zagrebačkog Sveučilišta.[PRBREAK][/PRBREAK]Tim studenata zagrebačkog Pravnog fakulteta, u kojem su bili Antonija Ivančan, Jadranka Jakovčić, Filip Kufrin i Dina Salapić izvrsno je treće mjesto ostvario u natjecanju, čija se završna usmena runda održala na Malti 5. i 6. svibnja pod pokroviteljstvom Suda Europske unije, Centra za europske pravne studije Sveučilišta Cambridge, te prestižnog odvjetničkog društva Clifford Chance.

 

Student Filip Kufrin dobio je i priznanje kao jedan od najboljih govornika (Speaker's Award).

 

Tim je za natjecanje pripremala Jean Monnet s Katedre za europsko javno pravo Pravnog fakulteta u Zagrebu i trener, asistent Mislav Mataija.

 

Pred sudionike u natjecanju postavljen je hipotetski slučaj iz područja prava Europske unije koji se bavi državljanstvom EU, pravom na pristup podatcima i problemima izbjeglica. Natjecanje se u potpunosti održava na engleskom jeziku.

 

Rad za natjecanje sastoji se od tromjesečne pripreme koja uključuje sastavljanje pisanih podnesaka te pripremu govora za usmeni dio natjecanja. Pisani dio natjecanja obuhvaća sastavljanje podnesaka od 20 stranica, s razrađenom argumentacijom za obje stranke u postupku.

 

U prvoj rundi natjecanja, u kojoj su nastupali svi timovi, hrvatski studentski tim ostvario je ukupno najbolji rezultat od svih timova sudionika, uzevši u obzir nastupe u prva dva simulirana ročišta i kvalitetu pisanih podnesaka.

 

U polufinalnoj rundi u kojoj je sudjelovalo osam najboljih timova, tim zagrebačkog Pravnog fakultata je zauzeo treće mjesto uz samo jedan bod zaostatka za konačnim pobjednikom, Pravnim fakultetom Sveučilišta u Ljubljani.

 

U završnom dijelu natjecanja koji se održao na Malti, tim studenata zagrebačkog Pravnog fakulteta se suočio s još 18 timova iz zemalja srednje, istočne i južne Europe.

 

Usmeni dio natjecanja održava se u obliku simuliranih suđenja pred Sudom Europske unije, gdje svi članovi tima izlažu argumente pred vrhunskim stručnjacima u području prava EU, među kojima su suci i nezavisni odvjetnici pri Sudu EU, te brojni svjetski priznati praktičari i sveučilišni profesori, navodi se u priopćenju.

 

(Hina)


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija