Jump to content

Stvaranje Mreže muških lidera za borbu protiv nasilja nad ženama


Mrljavac
 Dijeli

ZAGREB, 8. ožujka 2012. (Hina) - Međunarodni dan žena obilježen je danas u Uredu predsjednika okruglim stolom o nasilju nad ženama, organiziranom u suradnji s Predstavništvom UN-a u Hrvatskoj, kojemu je cilj stvaranje Mreže muških lidera za borbu protiv nasilja nad ženama, a koja bi okupila muškarce koji svojim ugledom i utjecajem mogu biti uzrok i prenijeti poruku o potrebi zaustavljanja nasilja nad ženama.[PRBREAK][/PRBREAK]Čestitajući svim ženama Međunarodni dan žena predsjednik Ivo Josipović rekao je kako mu je upravo na današnji dan bila namjera predstaviti inicijativu glavnog tajnika UN-a Ban Ki-Moona za stvaranje Mreže muških lidera u borbi protiv nasilja nad ženama kako bi i muškarci koji imaju snagu biti uzor dali svoj doprinos toj borbi.

 

Skupu su se, uz predsjednikovu suprugu Tatjanu, odazvali najviši državni dužnosnici - predsjednik Hrvatskog sabora Boris Šprem, premijer Zoran Milanović, ministri Orsat Miljenić, Željko Jovanović, Mirando Mrsić, glavni državni odvjetnik Mladen Bajić te predstavnice ženskih i drugih nevladinih udruga. Bili su tu i glazbenici i ambasadori dobre volje UNICEF-a i UNDP-a Zlatan Stipišić Gibonni i Oliver Dragojević, glazbenik Mile Kekin, glumac Goran Navojec, sportaš Gordan Kožulj i drugi.

 

Predsjednik je ocijenio kako su, uz provedbu zakona, puno važnije promjene u glavama, a do tih promjena mogu dovesti samo uzori, koji to pokazuju svojim primjerom i ponašanjem. Istaknuo je kako u Hrvatskoj ima jako puno obiteljskog nasilja te podsjetio kako je u posljednjih deset godina ubijeno 305 žena između 22 i 47 godina. Žene su bile žrtve obiteljskog nasilja u 80 posto slučajeva a počinitelji najčešće supruzi, partneri, sinovi, prijatelji ili susjedi.

 

"To je nešto što treba promijeniti. Kao Predsjednik Republike, ali i kao suprug, otac, prijatelj, suradnik želim da Hrvatska bude drukčija, da pošalje stvarnu poruku kako biti muško ne znači biti nasilan, kako biti muško znači poštivati onoga tko je slabiji, kako biti muško znači isto što i biti žensko", rekao je Josipović.

 

Pozvao je stoga muškarce da se pridruže kampanji i da budu lideri u ravnopravnosti muškaraca i žena, da svojim ponašanjem omoguće svojih suprugama, kćerima, majkama da budu jednake.

 

Prema podacima MUP-a u 2011. ubijeno je 18 žena, među kojima je njih sedam stradalo od partnera, dok su najviše crne brojke zabilježene 2009. kada su ubijene 23 žene, a 15 su ubili njihovi partneri.

 

Izrazivši svoju punu potporu inicijativi, predsjednik Vlade Zoran Milanović naglasio je kako o njoj još treba razgovarati jer promjena nema preko noći.

 

Smatra kako se u 20 godina u Hrvatskoj primijenila osjetljivost javnosti i pojedinaca na nešto što je prije 20-30 godina bilo dio privatne domene i ono o čemu se nije govorilo.

 

"Nakon desetljeća obilježavanja i godina lutanja i posrtanja, Dan žena postao je decentan građanski praznik i dio naše kulture srca, ali i vječna grozna priča o nasilju nad ženama koje ne mogu uzvratiti udarac", rekao je Milanović. Ustvrdio je i da su danas u svijetu najuspješnija, najhumanija i najuređenija upravo društva u kojima su se žene izborile za svoje status.

 

Predsjednik Hrvatskog sabora Boris Šprem istaknuo je kako žene danas ipak u najvećem dijelu progovaraju o nasilju u obitelji ali su i žene te koje najviše brinu o zaštiti žena. Upozorivši na važnost preventivne brige države i društva o suzbijanju nasilja u obitelji, rekao je da je Hrvatski sabor donio niz zakona prilagođenih europskim standardima koji bi trebali štititi žene u svim područjima diskriminacije.

 

Koordinatorica UN-a u Hrvatskoj Louisa Vinton pročitala je pismo glavnog tajnika UN-a koji se zahvalio predsjedniku Josipoviću što se uključio u njegovu kampanju, te naglasila kako fraze poput "nasilja u obitelji", koja se koristi u Hrvatskoj, često zamagle neumoljivu statističku istinu koja pokazuje da je ono o čemu govorimo nasilje muškaraca nad ženama.

 

Dodala je kako je u Europi svaka četvrta žena u nekoj fazi života izložena nasilju u obitelji, a čak svaka deseta je žrtva nasilja u obitelji svake godine. Uz to, dodala je Vinton, svaka peta osoba, muškarac ili žena, zna nekog u najbližem krugu tko zlostavlja partnericu.

 

(Hina)

 Dijeli


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija