Jump to content

"Suca za ljudska prava" Garzona optužili za zloporabu ovlasti


Mrljavac
 Dijeli

MADRID, 8. rujna 2009. (Hina/DPA) - Najistaknutiji španjolski sudac Baltasar Garzon, koji se bavio kršenjima ljudskih prava po cijelom svijetu, morat će se i sam suočiti sa sudom zbog optužaba da je zlorabio svoj položaj, objavio je utorak sudac vrhovnog suda.[PRBREAK][/PRBREAK]Sudac Luciano Varela je rekao da će u srijedu ispitati Garzona na temelju žalbe maloga krajnje desnog sindikata i još jedne organizacije.

 

Postupak protiv protuslovnog suca izazvao je kritike Međunarodnog odbora pravnika sa sjedištem u Ženevi koji ga je nazvao "neopravdanim".

 

Postupak "posebice zabrinjava" jer je povezan s istragom kršenja ljudskih prava koju je "Španjolska međunarodno obvezna provoditi", prenio je list El Pais izjavu predstavnika odbora.

 

Sindikat Manos Limpias optužio je Garzona za zloporabu položaja jer se proglasio nadležnim za istraživanje kršenja ljudskih prava u Španjolskoj tijekom vladavine pokojnog diktatora Francisca Franca od 1939. do 1975. i u trogodišnjem građanskom ratu.

 

Garzon je 2008. optužio Franca i njegova 44 pokojna suradnika za nestanak više od 100.000 osoba, no ubrzo je morao odustati od istrage pod pritiskom tužitelja koji su se, među ostalim, pozivali na amnestiju koja je 1977. dana Francovim suradnicima.

 

 

(Hina)

 Dijeli


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija