Jump to content

Suci Vrhovnog suda podržali Branka Hrvatina za svog predsjednika


Zex

Opća sjednica Vrhovnog suda dala je danas pozitivno mišljenje o prijedlogu predsjednika Republike da se za predsjednika tog suda imenuje Branko Hrvatin (46), sudac Građanskog odjela Vrhovnog suda.[PRBREAK][/PRBREAK]Od 42 suca Vrhovnog suda na Općoj sjednici bilo je njih 35 i svi su dali pozitivno mišljenje o Hrvatinu kao kandidatu za predsjednika.

 

Iz Vrhovnog suda je priopćeno da je Hrvatin u prvom dijelu sjednice iznio svoje poglede u odnosuna položaj i mogućnosti razvitka sudbene vlasti u Hrvatskoj, a na samom glasovanju nije bio nazočan.

 

Vrhovni sud će mišljenje o kandidatu Hrvatinu dostaviti Hrvatskom saboru koji je po Ustavu nadležan za donošenje konačne odluke o predsjedniku Vrhovnog suda. Mišljenje vrhovnih sudaca nije obvezujuće.

 

Hrvatin je sudac Vrhovnog suda manje od godinu. Za suca Građanskog odjela tog suda imenovan je u listopadu prošle godine.

 

Sudačku karijeru započeo je 1986. na zagrebačkom Općinskom sudu, a nastavio 1993. na zagrebačkom Županijskom sudu s kojega lani prelazi u najviši sud u zemlji.

 

Od 2001. je član Državnog sudbenog vijeća, tijela koje imenuje i razrješava suce.

 

Već 15 godina uključen je i u provođenje izbora. U početku je bio savjetnik za izbore zastupnika u Zastupnički dom Sabora, Županijski dom, te Predsjedničke izbore, a 1995. imenovan je zamjenikom člana Državnog izbornog povjerenstva (DIP). Članom tog tijela postaje prošle godine.

 

Predsjednik Stjepan Mesić je Hrvatina predložio za predsjednika Vrhovnog suda nakon što je sudac tog suda Ranko Marijan odustao od kandidature jer oko njegovog imenovanja u parlamentu nije postignut konsenzus svih stranaka.


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija