Jump to content

Sud: nesređeno stanje u gruntovnici plodno tlo za korupciju


Mrljavac
 Dijeli

ZAGREB, 29. prosinca 2010. (Hina) - Obrazlažući nepravomoćnu presudu za primanje i davanje mita u slučaju "Gruntovec" sudac zagrebačkog Županijskog suda Ivan Turudić danas je ustvrdio da je plodno tlo za te nezakonitosti bilo nesređeno stanje u gruntovnici, zbog čega su se građani služili mitom kako bi riješili svoje predmete u zemljišnim knjigama.[PRBREAK][/PRBREAK]"Iako su ove nazekonitosti gotovo beznačajne u odnosu na korupcijske afere s kojima se sada susrećemo to ne znači da ih ne treba kažnjavati", poručio je Turudić dodajući da je presuda poruka svima koji bi se ubuduće odlučili na slične postupke.

 

Pri određivanju kazni sud je zauzeo stav da svima koji su davali mito odredi bezuvjetne zatvorske kazne, dok su na uvjetne osuđeni oni koji su uzimali novac.

 

Na bezuvjetne kazne tako je osuđeno pet zaposlenika sudskih zemljišno-knjižnih odjela, a najveću je kaznu od 21 mjesec dobila referentica zagrebačke gruntovnice Jasenka Sili. Uz to morati će vratiti i 2500 eura te 21.700 nezakonito "zarađenih" kuna te dvije godine nakon pravomoćne presude neće moći raditi kao državni službenik.

 

Na dvije godine rad u državnoj službi zabranjen je i upisničaru u zagrebačkoj gruntovnici Damiru Bijelčiću, osuđenom na 15 mjeseci zatvora i povrat 5300 kuna primljenog mita, te njegovom kolegi Dinu Marjanoviću koji će uz 11 mjeseci zatvora državi morati vratiti 10.000 kuna.

 

Uz šestomjesečne zatvorske kazne na godinu dana zabrane rada u državnoj službi osuđeni su Tomislav Pajtler iz zagrebačke gruntovnice te zemljišno-knjižni referent iz Zaprešića Tomislav Tomić. Pajtler je državi dužan vratiti 500 eura primljenog mita, a Tomić 350 eura.

 

Među 17 uvjetno osuđenih na kazne od tri do devet mjeseci, uz rok kušnje od jedne do tri godine, su i troje zagrebačkih odvjetnika Anđelo Miloš, Alen Blagajac i Davor Radaković. Njima je uz šestomjesečne uvjetne kazne dosuđeno i godinu dana zabrane rada u odvjetništvu.

 

Na sigurnosne mjere zabrane obavljanja zvanja državnog službenika ili namještenika, uz uvjetne zatvorske kazne, osuđeni su ostali "gruntovčani" Damir Žitnik, Ivan Baković i Nenad Tomaš Brekalo te Emil Lončarek zaposlen kao vozač u Državnom odvjetništvu.

 

Ostali uvjetno osuđeni su građani koji su podmićivali zaposlenike gruntovnica kako bi im se riješili zemljišno-knjižni predmeti.

 

Branitelji osuđenih najavili su žalbe na nepravomoćnu presudu, dok su predstavnici USKOK-a izrazili zadovoljstvo osuđujućom presudom ali ne i visinom kazni.

 

(Hina)

 Dijeli


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija