Jump to content

Sud odlučio da Liz Taylor može zadržati Van Goghovu sliku


Svilena

SAN FRANCISCO, 19. svibnja 2007. (Hina/Reuters) - Američka glumica Liz Taylor može zadržati Van Goghovu sliku koju su nacisti navodno ilegalno oteli, jer su nasljednici nekadašnje vlasnice predugo čekali sa zahtjevom za povrat, odlučio je u petak američki sud.[PRBREAK][/PRBREAK]Taylor (75) kupila je sliku naslikanu 1889. godine na aukciji kod Sotheby'sa u Londonu 1963. godine za 257.000 dolara i držala ju je u svom domu u Los Angelesu. Djelo, nastalo pred kraj Van Goghova života,

danas vrijedi višestruko više.

 

Obitelj Orkin, južnoafrički i kanadski nasljednici Margarete

Mauthner, Židovke koja je iz Njemačke pobjegla 1939. godine, tužila je Taylor 2004. godine tvrdeći da su sliku konfiscirali nacisti te da bi im trebala biti vraćena prema američkom Zakonu o povratu imovine žrtava holokausta iz 1998. godine.

 

Taylor je, pak, tvrdila da je ona zakoniti vlasnik djela te da ni dvojica židovskih trgovaca umjetninama nisu našli nikakvih dokaza da je riječ o otetom blagu.

 

Tri suca žalbenog suda u San Franciscu potvrdila su presudu nižeg suda i odlučila da je obitelj Orkin predugo čekala sa zahtjevom za povratom slike za koju se već dugo zna da je u posjedu Liz Taylor.

 

Američka glumica, poznata među ostalim prema ulogama u filmovima "Mačka na vrućem limenom krovu" i "Kleopatra" počela je skupljati umjetnička djela 1950-tih godina uz pomoć oca, trgovca umjetninama, i posjedovala je djela Moneta, Renoira, Degasa i drugih majstora slikarstva.

 

(Hina) xbcav ybcav


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija