Jump to content

Sud u Kongu dvojicu Norvežana osudio na smrt


Mrljavac
 Dijeli

KINSHASA, 8. rujna 2009. (Hina/Reuters) - Vojni sud u Kongu proglasio je u utorak dvojicu Norvežana krivima za ubojstvo te ih je osudio na smrt, a njima i njihovoj vladi naredio je da plate 60 milijuna dolara.[PRBREAK][/PRBREAK]Norvežani - 27-godišnji Joshua French i 28-godišnji Tjostolv Moland optuženi su za ubojstvo, špijunažu i krijumčarenje oružja pošto je u svibnju ove godine u blizini Kisanganija, na istoku Demokratske Republike Konga, njihov vozač pronađen mrtav prostrijeljene glave.

 

 

"Sud objavljuje da su svi zločini činjenično i zakonski utvrđeni i osuđuje Tjostolva Molanda na smrtnu kaznu i Joshuu Franchea na smrtnu kaznu", rekao je kongoanski časnik u punoj sudnici.

 

 

Sud je također presudio da Norveška i osuđenici državi Kongu moraju platiti 60 milijuna dolara uz nekoliko desetaka tisuća dolara odštete vozačevoj obitelji.

 

 

Časnik Claude Disimo, predsjedatelj vojnog suda u Kisanganiju, izjavio je prije da je Moland ispalio hitac koji je ubio vozača te da su dvojica Norvežana špijuni koji su prijetnja Kongu. Rekao je da su osuđenici aktivni vojni časnici, što dokazuju njihove iskaznice, te da su obavještajni agenti svoje zemlje.

 

 

Norvežani su prije služili u norveškim oružanim snagama, no norveški diplomati kažu da su veze s vojskom ili bilo kojom drugom službenom organizacijom prekinuli 2007.

 

 

Nije jasno što su optuženici radili na istoku Konga, gdje su na granici s Ugandom otkrivena nalazišta nafte koja su privukla zanimanje ulagača. Privatne zaštitarske tvrtke često unajmljuju bivše vojnike, no ostaje pitanje za koga su Norvežani radili.

 

 

 

(Hina)

 Dijeli


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija