Jump to content

Sudac Gašpar zbog korupcije osuđen na 22 mjeseca


Mrljavac
 Dijeli

ZAGREB, 29. ožujka 2012. (Hina) - Sudac Visokog trgovačkog suda Bariša Gašpar nepravomoćno je danas na zagrebačkom Županijskom sudu osuđen na godinu i deset mjeseci zatvora zbog primanja 25.000 eura mita i namještanja pravosudnih ispita, dok je šestero suoptuženih osuđeno na uvjetne zatvorske kazne od četiri do osam mjeseci.[PRBREAK][/PRBREAK]Gašparu je uz zatvorsku kaznu izrečena i petogodišnja zabrana obnašanja sudačke dužnosti, a oduzet će mu se i 25.000 eura koje je nezakonito stekao.

 

Uz Gašpara koji je primio mito, posrednik Kruno Herceg osuđen je na osam mjeseci uvjetno uz rok kušnje od tri godine, dok je zbog davanja mita na šest mjeseci uvjetno uz dvije godine kušnje osuđen Davor Maravić, direktor dubrovačke tvrtke "Župa" koji je od Gašara tražio da mu ubrza jedan sudski predmet.

 

Ostalih četvoro optuženih Miho Plećaš, Mihaela Plećaš, Veljko Vujović i Tihana Zeljko uvjetno su osuđeni na četiri mjeseca zatvora u koji neće ako u dvije godine ne ponove kazneno djelo.

 

Gašpar je u ožujku 2008. Mihaeli Plečaš i Tihani Zeljko omogućio polaganje pravosudnih ispita. Uz dvije kandidatkinje, za poticanje na zlouporabu položaja i ovlasti osuđeni su otac jedne od njih Miho Plečaš te Veljko Vujović.

 

Sudac Siniša Pleše rekao je u obrazloženju presude da svi dokazi na kojima se temelji presuda za davanje mita proizlaze iz telefonskih razgovora trojice suosumnjičenika.

 

Iako su se oni u tim razgovorima koristili šiframa, poput "25 cola" i "guma za kamion od 2,5 tone", sud je zaključio kako je jasno da radilo o novcu.

 

Nakon izricanja presude Gašpar je izjavio novinarima da je presuda "tempirana, montirana, dogovorena unaprijed i diktirana od strane bivšeg HDZ-a". Ustvrdio je da je trebao biti "žrtva za zatvaranje poglavlja o pravosuđu", a njegov slučaj dokaz borbe protiv korupcije u pravosuđu.

 

Novinare je optužio da su o od početka postupka o njemu pisali laži i unaprijed stvarali dojam o krivnji.

 

"Vi novinari ste krivi za te stvari, to vam je moral, to vam je etika", rekao je, ustvrdivši kako je riječ o "montiranom postupku i bezobrazluku". "Nažalost, to je vladavina prava u Hrvatskoj", zaključio je Gašpar koji je od početka postupka 2008. suspendiran s sa sudačke dužnosti.

 

Novinari su se požalili na optužbe Gašpara njegov odvjetnik Veljko Miljević kazao je da je linč koji su novinari navodno doživjeli od Gašpara "zrnce u Sahari" prema onome što je on doživio.

 

Tvrdi da presuda nema dokaza i da je ključna svjedokinja rekla da Gašpar s predmetom tvrtke "Župa" nema veze i da je to bio njen predmet.

 

"Ja ne znam što netko, ako ima imalo razuma i pravnog znanja, može zaključiti nego da imamo pogrešno osuđenog čovjeka", kazao je Miljević.

 

Ustvrdio je da u usmenom obrazloženju nije bilo ni jedne riječi o tome kada su se upoznali Gašpar i Maravić. Miljević tvrdi da su se oni upoznali mjesec i pol nakon što je održana sjednica za koju je navodno Gašpar dao mito.

 

Predstavnica USKOK-a ustvrdila je da je obrazloženje suca bilo dovoljno jasno.

 

 

(Hina)

 Dijeli


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija