Jump to content

Sudan: još 12 pobunjenika iz Darfura osuđeno na smrt


Mrljavac
 Dijeli

KARTUM, 9. lipnja 2009. (Hina/AFP) - Sudanski sud u utorak je osudio na smrt dvanaestoricu pobunjenika iz Darfura za napad u Kartumu prošle godine, čime se broj pripadnika Pokreta za pravdu i jednakost (JEM) osuđenih na vješanje u tom predmetu popeo na 103.[PRBREAK][/PRBREAK]Sudac Mudatir al-Rašid izjavio je da su borci iz JEM-a krivi za "terorizam, ubojstva i uništavanje javnih dobara" tijekom napada neviđenih razmjera na Omdurman koji je na suprotnoj obali Nila od Kartuma, u svibnju 2008.

 

"Bog je velik! Dobrodošao Međunarodni kazneni sude! Revolucijom do pobjede!", uzvikivali su osuđenici nakon objave presude. Trinaesti optuženik oslobođen je zbog psihičkih tegoba, izjavio je sudac tijekom kratkog suđenja.

 

U napadu na Kartum poginulo je više od 220 osoba. Pobunjenike iz JEM-a svladale su snage sigurnosti nakon žestoke borbe.

 

Radi suđenja osobama uhićenim u akciji nakon napada utemeljeni su posebni sudovi. Da bi se presuda mogla izvršiti, moraju je potvrditi drugostupanjski sud, a onda i najviše sudansko pravosudno tijelo te potpisati predsjednik Omar al-Bašir.

 

U sukobu u Darfuru, na zapadu Sudana, od 2003. poginulo je gotovo 300.000 ljudi, po podatcima UN-a, a oko 10.000 po podatcima koje je objavio Kartum. Sukob je izbio između većeg broja pobunjeničkih skupina i vladinih snaga koje podupiru milicije.

 

Međunarodni kazneni sud (ICC) izdao je 4. ožujka uhidbeni nalog za sudanskim predsjednikom Omarom al-Baširom zbog ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti u Darfuru.

 

(Hina)

 Dijeli


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija