Jump to content

Sudska praksa 1980.-2005. i bibliografija radova uz ZOO


Ane
 Dijeli

Izdavač FFiF-plus objavio je u svojoj nakladi knjigu pod nazivom "Sudska praksa 1980.-2005. i bibliografija radova uz Zakon o obveznim odnosima", autora Z. Slakopera, K. Dulčić, I. Tuhtan-Grgić i J. Stajfera.[PRBREAK][/PRBREAK]Podatci o knjizi

biblioteka: Pravna biblioteka

izdavač: RRiF-plus d.O.o. za nakladništvo i poslovne usluge

izdanje: Zagreb, listopad 2005.

redaktor: Prof. dr. sc. Zvonimir SLAKOPER

autori: Prof. dr. sc. Zvonimir SLAKOPER; Mr. sc. Katerina DULČIĆ; Iva TUHTAN-GRGIĆ, dipl. iur.; Josip ŠTAJFER, dipl. iur.

broj stranica: 974

cijena: 390,00 kn

 

 

Predgovor

Za pravnu praksu, ali i pravnu znanost veliko značenje imaju odluke sudova i stajališta pravne znanosti i struke izražena u znanstvenim i stručnim radovima.

 

Imajući to u vidu, ovo djelo obuhvaća – po mišljenju autora – najpotpuniju zbirku koja sadrži više od 1800 sudskih odluka donesenih u razdoblju od posljednjih dvadeset i pet godina, te popise objavljenih radova koji se nalaze uz pojedine naslove. Bibliografija radova nastojala je biti iscrpna kao i zbirka sudskih odluka, ali kako izvjesno nije potpuna, označili bismo je kako bibliografiju izabranih radova.

 

Zbirke sudske prakse redove ispred tekstova pojedinih odluka redovito sadrže sentencu, odnosno sažetak najvažnijeg sadržaja pojedine odluke.

 

No, rijetko se koja odluka odnosi samo na jedno pravno pitanje, nego se redovito odnosi na više njih. Npr. u sporu radi poništenja pobojnog ugovora zbog zablude, odluka je vezana i uz odredbe o pobojnosti ugovora i uz odredbe o manama volje. Zbog toga su u ovoj zbirci odluke obrađene tako da se ispred svake pojedine odluke nalazi odgovarajući broj ključnih pojmova s kojima je ona u svezi, a ne sentenca odnosno sažetak najvažnijeg sadržaja odluke.

 

Iz istog razloga posebna je pozornost posvećena izradbi abecednog stvarnog kazala koje zamišljeno kao glavni vodič pri korištenju zbirke. Posebno zakonsko kazalo izostavljeno je, a njegov sažetak nalazi se u okviru sadržaja.

 

S obzirom na prenumeraciju odredbi vrijedećeg ZOO-a u odnosu na dosadašnji, u sadržaju se nalazi i okvirna usporedna tablica odredbi vrijedećeg i dosadašnjeg ZOO-a.

 

Posebno treba naglasiti kako manji opseg novosti u vrijedećem ZOO-u daleko pretežni broj sudskih odluka donesenih prema dosadašnjem ZOO-u ostavlja i dalje aktualnim.

 

Nadajući se da će ovaj sadržaj i pristup pridonijeti pravnoj praksi i znanosti, predajem djelo pravnoj i općoj javnosti.

 Dijeli


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija