Jump to content

Summit EU-Kina: na dnevni red staviti pitanje ljudskih prava


Mrljavac
 Dijeli

PRAG, 19. svibnja 2009. (Hina/AFP) - Bivši češki predsjednik Vaclav Havel, stranka Zelenih i Amnesty International pozvali su u ponedjeljak češko predsjedništvo EU-a da nametne pitanje ljudskih prava na summitu s Kinom u srijedu u Pragu.[PRBREAK][/PRBREAK]"Čini mi se da to pitanje zasad izostaje iz izjava EU... Mislim da EU treba još djelovati u tom smislu", rekao je Havel na konferenciji za novinare u Pragu.

 

Zeleni i Amnesty International predali su pak češkom premijeru Janu Fischeru peticiju u kojoj traže da pitanje ljudskih prava bude ključno poglavlje sastanka na vrhu te da stoji u završnoj izjavi.

 

Ako to pitanje bude ispušteno, summit "će biti farsa jer će izostaviti političke zatvorenike, zlostavljanje u zatvorima i cenzuru", rekla je glasnogovornica AI Eva Dobrovolna.

 

Havel je izrazio nadu da će se za tu peticiju čuti. "Sve se odigrava tako da ekonomski interesi nadvladavaju elementarnu solidarnost s onima koji pate zbog nedostatka slobode", izrazio je žaljenje bivši disident koji je posvetio zadnje godine borbi za ljudska prava.

 

Summitom će predsjedati njegov nasljednik, Vaclav Klaus, a kinesko izaslanstvo vodit će premijer Wen Jiabao. Sudjelovat će i predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso, povjerenice Benita Ferrero-Waldner i Catherine Ashton te visoki predstavnik za vanjsku i sigurnosnu politiku Javier Solana.

 

Zeleni i AI nisu se uspjeli sastati s Klausom prije summita kako bi mu osobno predali peticiju. Ured češkog predsjednika nije se o tome očitovao, a Fischer je rekao novinarima da će "naknadno donijeti odluku", ali nije isključio da bi o temi ljudskih prava mogao razgovarati na bilateralnom sastanku s kineskim premijerom.

 

Agencija Agence Europe najavljuje da će glavne teme summita biti bilateralna ekonomska i trgovinska pitanja.

 

Europski dužnosnici, kako se očekuje, trebali bi naglasiti poteškoće s kojima se susreću europske kompanije i izvoznici pri ulasku na kinesko tržište u mnogim sektorima.

 

Očekuje se da će kineski čelnici pozvati EU da ukine restrikcije na izvoz visoke tehnologije u Kinu te da prizna toj zemlji status tržišnog gospodarstva.

 

Uz borbu protiv protekcionizma, postavit će se i pitanje zaštite klime.

 

Europljani nisu uspjeli smekšati režim u Mianmaru, unatoč sankcijama, te se očekuje da će pozvati kinesku vladu da pokuša privoliti huntu da oslobodi Aung San Suu Syi.

 

Končano, europski i kineski vođe pokušat će definitivno okrenuti stranicu oko pitanja Dalaj-lame.

 

Peking je otkazao prošli summit, planiran za početak prosinca 2008. u Francuskoj dok je ta zemlja predsjedala EU-om, u znak prosvjeda protiv susreta predsjednika Nicolasa Sarkozyja s tibetanskim duhovnim vođom.

 

Kina je međutim upozorila zemlje koje će ovoga proljeća posjetiti Dalaj-lama da time riskiraju dobre odnose s Pekingom.

 

"Želimo surađivati s EU i ovo je prilika da promoviramo zajedno naše strateško partnerstvo", rekao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Ma Zhaoxu. "Nazočnost premijera Wen Jiabaoa tom susretu pokazuje iskrenost Kine".

 

"Pravi cilj Dalaj-lame za posjet drugim zemljama je promovirati neovisnost Tibeta i uništiti prijateljske odnose s Kinom i tim zemljama", rekao je Ma. Dalaj-lama trebao bi potkraj svibnja posjetiti Francusku, Nizozemsku i Dansku.

 

(Hina)

 Dijeli


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija