Jump to content

Sveučilište traži ocjenu ustavnosti odredbe o upisu djece branitelja


Zex

ZAGREB - Senat Sveučilišta u Zagrebu jednoglasno je odlučio da će od Ustavnoga suda zatražiti ocjenu ustavnosti 53. članka Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskoga rata i članova njihovih obitelji, jer on već drugu godinu ima velik utjecaj na upisnu politiku, posebice na kvalitetnu i pravičnu provedbu razredbenoga postupka.[PRBREAK][/PRBREAK]O toj odluci Senata, donesenoj na sjednici 11. srpnja, danas je izvijestila obnašateljica dužnosti rektora zagrebačkoga Sveučilišta Helena Jasna Mencer na konferenciji za novinare kojoj je tema bila upis studenta u prvu godinu studiju u akademskoj godini 2006./2007.

 

Dodala je da će tu odluku Senata idući tjedan raspraviti sveučilišna tijela - Rektorski kolegij u širem sastavu, Sveučilišni savjet i Odbor za statutarna pitanje.

 

Do ocjene Ustavnoga suda, Sveučilište će, ustvrdila je Mencer, kao i do sada, poštovati zakonske odredbe pa u skladu s njima ni jedan kandidat na koje se odnose spomenuta zakonska prava ne će ostati neupisan.

 

Rektorica se osvrnula i na komentare braniteljskih udruga istaknuvši da Sveučilište nikada nije radilo bilo kakvu selekciju između studenata koji se upisuju po povlaštenim uvjetima i onih drugih ili je na bilo koji način diskriminiralo studente.

 

Zato smatra da stajališta braniteljskih udruga samo mogu štetiti studentima koji se upisuju u skladu sa Zakonom o pravima branitelja iz Domovinskoga rata i članova njihovih obitelji jer je među njima velik broj kvalitetnih kandidata.

 

Bilo kakvu mogućnost nepoštivanja zakonskih rješenja ili diskriminacije pri upisu djece branitelja iz Domovinskoga rata opovrgnuli su i dekan Prirodoslovno-matematičkoga fakulteta Dragutin Feletar i dekan Filozofskoga fakulteta Miljenko Jurković.

 

Feletar i Jurković upozorili su na ozbiljne poteškoće koje spomenuti zakon izaziva kad je riječ o organiziranju i izvedbi znanstveno-nastavnoga procesa u skladu s načelima Bolonjskoga procesa koji zahtijevaju povećan broj nastavnika, prostora i opreme.

 

Zato bi, smatraju, mjerodavno ministarstvo moralo razmišljati o tomu i uključiti te činjenice u strateški plan financiranja sveučilišta.

 

Obnašatelj dužnosti prorektora za nastavu i studente Vjekoslav Jerolimov izvijestio je da je u srpanjskome roku na zagrebačkome Sveučilištu bilo gotovo 25.000 prijava. Napomenuo je da to nije i broj kandidata koji će se natjecati na studentska mjesta kojih je u svim kategorijama studenata na Sveučilištu ima nešto više od 13 i pol

tisuća jer se jedan dio kandidata prijavio na više fakulteta.

 

Jerolimov je najavio da će potpuni podaci o srpanjskome upisu na zagrebačko Sveučilište javnosti biti podastrijeti 26. srpnja.


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija