Jump to content

Švicarska će razmotriti uvođenje ograničenja za europske radnike


Mrljavac
 Dijeli

ZAGREB, 30. studenog 2009. (Hina) - Švicarska je pogriješila što u vrijeme gospodarske krize nije uvela privremena ograničenja za europske radnike, smatra švicarska ministrica gospodarstva Doris Leuthard, a prenose europski mediji.[PRBREAK][/PRBREAK]Švicarska vlada razmotrit će iduće godine treba li aktivirati zaštitnu klauzulu iz sporazuma s Europskom unijom koja omogućuje građanima EU-a da rade u Švicarskoj, kazala je.

 

"Kantoni i socijalni partneri su skeptični. Bili su neodlučni u pogledu zaštitne klauzule i nisu željeli potaknuti novi sukob s EU-om", kazala je Leuthard u intervjuu za NZZ am Sonntag.

 

"Gledajući unatrag, to je bila pogreška. Sa zaštitnom klauzulom mogli smo spriječiti dolazak tisuća ljudi na švicarsko tržište rada", istaknula je.

 

Po sporazumu Švicarske i EU-a, građani EU-a mogu raditi u Švicarskoj bez radne dozvole.

 

Da bi se zaštitilo švicarsko tržište rada, sporazum predviđa i zaštitnu klauzulu koja omogućuje privremena ograničenja u posebnim okolnostima. Može je se aktivirati ako se useljavanje u godinu dana poveća za više od deset posto u odnosu na trogodišnji prosjek.

 

"Razmotrit ćemo to 2010. i 2011. jer se očekuje da će stopa nezaposlenosti nastaviti rasti", kazala je švicarska ministrica.

 

Nezaposlenost u Švicarskoj iznosila je u listopadu rekordnih četiri posto. U proteklih godinu dana u zemlju je ušlo 70.000 imigranata.

 

(Hina)

 Dijeli


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija