Jump to content

Svjedočio zaštičeni svjedok u slučaju Ovčara


Ane

Zaštićeni svjedok optužbe P026 u srijedu je na suđenju "vukovarskoj trojci" pred Haškim sudom (ICTY) opisao kako su pripadnici JNA i srpskih paravojnih snaga u studenom 1991. mučili i ubijali zarobljene hrvatske vojnike i civile u tzv. "sobi smrti" u skladištu Veleprometa u Vukovaru.[PRBREAK][/PRBREAK]Svjedok P-026, koji je kao 17-godišnjak sudjelovao u obrani Vukovara, opisao je kako je sa skupinom suboraca iz Zbora narodne garde nakon pada grada, 19. studenoga zarobljen kod vukovarske bolnice i odvežen u zgradu Veleprometa.

 

"Kad smo došli u Velepromet, pretresli su nas, malo nas tukli i ubacili u sobu smrti gdje je bilo 50 do 60 ljudi", rekao je.

 

Na pitanje tužitelja Age Khana zašto je ta prostorija nazvana "sobom smrti" i što se događalo sa zatočenicima iz nje, svjedok je rekao da se "oni koji su izašli iz te sobe više nisu vraćali".

 

Opisao je kako su po dolasku u sobi zatekli jednog policajca čije je lice bilo rasječeno nožem, nakon što je ispitivan i mučen.

 

"Kad su ga opet izveli van, čuli smo udarce dok su ga tukli. On ih je molio da ne tuku, no nastavili su i potom smo čuli krkljanje i onda tišinu", ispričao je P-026.

 

Kazao je kako je istoga dana 20. studenoga i on izveden iz sobe, zajedno s još 19 zatočenika u drugu prostoriju, gdje ga je ispitivao jedan vojni policajac, rezervist JNA.

 

"Pitao me koliko sam pobio srpske djece i od koliko sam odrezanih ušiju i prstiju napravio lančiće", opisao je svjedok rekavši kako je odgovorio da to niti je učinio, niti bi mogao učiniti.

 

Ispitivanje se, po riječima svjedoka, odvijalo pred ostalih 19 zatočenika uz stalne prijetnje, psovanje "ustaške majke" i vezanje ruku na leđima a jedan vojnik prislio ga je da proguta dva metka.

 

"Mislio sam na najgore. Bojao sam se noža i ničega više", rekao je.

 

Kada je vraćen u "sobu smrti", u Velepromet je došao jedan kapetan JNA koji je im je rekao da ih vraća u vojarnu na Sajmištu "pošto su četnici previše ljudi poubijali i poklali", rekao je svjedok.

 

U "sobi smrti" tada je od 50-60 ostalo samo 38 ljudi, rekao je P-026, a na pitanje tužitelja što je bilo s ostalima kazao je "da su izvedeni i malteretirani ispred sobe, što se čulo, te su nakon toga odvedeni i više se nisu vratili natrag".

 

U optužnici stoji kako su "uvečer 19. studenoga 1991. do Mile Mrkšića i Veselina Šljivančanina stigli izvještaji da neki pripadnici TO-a, dobrovoljačkih i paravojnih jedinica muče i ubijaju nesrpske zarobljenike držane u Veleprometu".

 

Svjedok je opisao kako je 20. studenoga, sa skupinom ostalih zarobljenika, prebačen u logor u Sremskoj Mitrovici, gdje je ostao četiri i pol mjeseca, uz učestalo premlaćivanje, zlostavljanje, prijetnje i prisiljavanje na pisanje lažnih priznanja. Razmijenjen je u travnju 1992.

 

Iskaz svjedoka P-026 dijelom se odvijao na zatvorenim sjednicama, a u nastavku ga ispituju branitelji trojice optuženih.

 

Bivšim oficirma JNA Mili Mrkšiću, Veselinu Šljivančaninu i Miroslavu Radiću pred ICTY-em se sudi zbog pogubljenja najmanje 264 hrvatska ranjenika i civila odvedena iz vukovarske bolnice, izvršenog na Ovčari 20. studenoga 1991.

 

(Hina)


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija