Jump to content

Talijanski sud: Prosjačenje je "kulturna tradicija" Roma


Mrljavac

RIM, 29. studenog 2008. (Hina/APA) - Četverogodišnje romsko dijete koje prosjači sa svojim roditeljima nije iskorišteno ni zlostavljano i majku se stoga ne može osuditi za "robovlasništvo", zaključio je Kasacijski sud u Rimu, treća i zadnja instanca u talijanskom kaznenom sustavu.[PRBREAK][/PRBREAK]Sud je uknio presudu drugostupanjskog žalbenog vijeća u Napulju koje je romsku majku osudio na pet godina zatvora zbog "robovlasništva", i to zato jer je svakodnevno nekoliko sati prosila na ulici sa svojim četverogodišnjim sinom.

 

Kasacijski sud nglasio je u obrazloženju presude da je prosjačenje dio "kulturne tradicije" Roma, odnosno "mobilne etničke skupine" kako se sve češće pripadnici tog naroda nazivaju u pravosudnim tijelima zemalja članica EU.

 

Suci su nadalje naveli da majka nije bila ni članicom neke organizacije koja bi maloljetnu djecu iskorištavala za prošenje. Sa svojim je sinom prosila za vlastite potrebe. Ne smiju se kriminalizirati načini ponašanja koji pripadaju kulturnoj tradiciji nekog naroda, presudio je Kasacijski sud. "Za neke je etničke zajednice prošenje tradicionalni uvjet preživljavanja", napisao je sud unatoč buri koju je presuda izazvala u talijanskoj političkoj i svekolikoj javnosti.

 

(Hina)


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija