Jump to content

Teksas pogubio Meksikanca unatoč Obaminu protivljenju


Mrljavac
 Dijeli

HOUSTON, 8. srpnja 2011. (Hina/Reuters) - Teksas je izvršio smrtnu kaznu nad 38-godišnjim meksičkim držvljaninom unatoč primjedbama administracije predsjednika Baracka Obame da bi to moglo prekršiti međunarodne pravne ugovore i dovesti američke državljane u inozemstvu u rizik.[PRBREAK][/PRBREAK]U slučaju koji je privukao međunarodnu pozornost, američki Vrhovni sud odbacio je zahtjev za odgodu egzekucije u zadnji čas koji se temeljio na činjenici da Humbertu Lealu Garciji prilikom uhićenja nije rečeno da ima pravo na diplomatski savjet.

 

Leal Garcia proglašen je mrtvim u 18,21 sati po lokalnom vremenu (23,21 sati po srednjoeuropskom), nakon što mu je ubrizgana smrtonosna injekcija u zatvoru u Huntsvilleu u Teksasu.

 

Leal Garcia koji je u Sjedinjene Države došao kao dijete, osuđen je zbog silovanja 16-godišnjakinje i njezina usmrćivanja komadom asfalta 1994. godine.

 

U svojoj posljednjoj izjavi, Leal Garcia ispričao se žrtvinoj obitelji i zatražio oprost. "Iskreno mi je žao. To je sve. Završimo s time", rekao je Leal Garcia, dodavši: "Živio Meksiko! Živio Meksiko!"

 

Obamina administracija upozorila je kako bi egzekucija mogla prekršiti Bečku konvenciju o konzularnim odnosima i dovesti američke građane u stranim državama u povećani rizik.

 

Odvjetnici Leala Garcije upozorili su da ga teksaške vlasti nisu informirale o njegovu pravu da se savjetuje s meksičkim konzularnim predstavništvima i time prekršili Bečku konvenciju koja stranim pritvorenicima pri uhićenju jamči pravo da se konzultiraju s predstavnicima njihovih vlada.

 

Meksiko je snažno osudio izvršenje ove smrtne kazne, uloživši službeni prosvjed američkom State Departmentu i poslavši pismo teksaškom guverneru Ricku Perryju naglašavajući važnost ispunjavanja međunarodnih obveza, priopćilo je meksičko ministarstvo vanjskih poslova.

 

U Teksasu se izvrši najviše smrtnih kazna od svih američkih saveznih država, što uzrokuje stalnu napetost s Meksikom u kojem nema smrtne kazne.

 

(Hina)

 Dijeli


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija