Jump to content

Teksas pogubio Meksikanca


Mrljavac

WASHINGTON, 6. kolovoza 2008. (Hina/AFP) - Meksikanac, osuđen za ubojstvo, pogubljen je u Teksasu u utorak navečer, prenijele su agencije u srijedu pozivajući se na glasnogovornika zatvora, a kazna je izvršena unatoč pozivu na odgodu glavnog tajnika UN-a Bana Ki-moona i Međunarodnog suda pravde.[PRBREAK][/PRBREAK]Jose Ernesto Medellin (33) "proglašen je mrtvim u 21.57" (po mjesnom vremenu), rekao je Jason Clark, glasnogovornik kaznionice.

 

Meksičko ministarstvo vanjskih poslova poslalo je "prosvjednu notu američkom State Departmentu zbog kršenja međunurodnog prava", te izrazilo zabrinutost da bi izvršena smrtna kazna "mogla stvoriti presedan za prava drugih meksičkih državljana uhićenih u SAD-u".

 

Medellin je pogubljen iako je glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon pozvao američke vlasti da slijede upute Međunarodnog suda pravde (ICJ) koje je zatražilo odgodu smaknuća i reviziju njegova slučaja te i reviziju procesa drugih Meksikanaca osuđenih na smrt.

 

"Države moraju poštivati sve odluke i naredbe Međunarodnog suda pravde", objavio je Ban iz Meksika gdje sudjeluje na međunarodnoj konferenciji o AIDS-u.

 

U utorak je Vrhovni sud SAD-a odbio odgoditi izvršenje kazne, unatoč intervencijama, među kojima je bila i intervencija glavnoga tajnika UN-a.

 

"Zahtjev za odgodom izvršenja smrtne kazne ... odbacuje se", objavio je Vrhovni sud koji je presudio da Ernesto Medellin (33), nije pretrpio štetu zbog toga što ga vlasti nisu na vrijeme izvijestile da ima pravo na konzularnu pomoć.

 

ICJ je 16. srpnja Washington pozvao na odgodu pogubljenja Medellina i četvorice drugih Meksikanaca jer nisu na vrijeme dobili konzularnu pomoć u sudskom postupku, kako to predviđa Bečka konvencija.

 

Branitelji optuženog podnijeli su posljednji zahtjev Vrhovnome sudu, najvišoj instanci SAD-a, jedinoj koja može narediti Teksasu da odustane.

 

Meksiko se žalio da njegovi državljani nisu primili pravnu pomoć te nakon prve odluke ICJ-a iz 2004., kojom je od SAD-a zatraženo da obnovi suđenje 51-ome meksičkom državljaninu, od kojih su petorica osuđena na smrt, predsjednik George W. Bush zatražio je da se prouči svaki slučaj.

 

Teksaški suci odbijali su postupati po naredbama ICJ-a tvrdeći da ih obvezuje samo američki Vrhovni sud.

 

State Department je u utorak objavio da je učinio sve što je bilo u njegovoj moći, te je glasnogovornik Kurtis Cooper objasnio da SAD "ima nespornu međunarodnu obvezu koja se pak protivi zakonu Teksasa".

 

U ponedjeljak je bilo zatraženo i pomilovanje, ali je odbačeno. Branitelji su ocijenili da je odluka "protiv interesa nacije" jer ugrožava sigurnost tisuća Amerikanaca koji putuju i žive u inozemstvu".

 

 

 

 

(Hina)


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija