Jump to content

TI: pravosuđe BiH pod političkim pritiskom


Mrljavac
 Dijeli

MOSTAR, 16. lipnja 2011. (Hina) - Transparency International Bosne i Hercegovine (TI BiH) izrazio je u četvrtak zabrinutost zbog smanjenja broja optuženih za korupciju u BiH tijekom 2010. ističući da nedavno odustajanje od procesuiranja velikih slučajeva potvrđuje da je pravosuđe pod političkim pritiskom što ugrožava put ove zemlje prema Europskoj uniji.[PRBREAK][/PRBREAK]U izvještaju kojega je predstavio TI navodi se da je posebno upozoravajući podatak prema kojemu je smanjio broj osoba koje su optužene za korupciju te da većina slučajeva završava tek na istragama.

 

Pri tome su posebno kritizirali prebacivanje istraga o korupciji na najvišoj razini vlasti s državnog odvjetništva na niže razine što, kako tvrde, "posebno pokazuje da pravosuđe u BiH popušta pod političkim pritiscima i nema dovoljno volje da se uhvati u koštac s procesuiranjem osoba koje su u vlasti".

 

Iako u TI nisu naveli o kojim se slučajevima radi mediji su objavljivali da je Državno odvjetništvo BiH prebacilo procesuiranje slučaja Reket i Bošnjački institut u kojima je jedan od glavnih aktera bio predsjednik SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija vezano za primanje mita na Županijsko tužiteljstvo u Sarajevu, kao i prijenos istrage s razine BiH protiv čelnika SNSD-a Milorada Dodika na Državno odvjetništvo u Republici Srpskoj vezano za korupciju u izgradnji administrativnog centra vlade ovoga entiteta.

 

“Statistika potvrđuje ranija upozorenja TI BiH da ovakva kaznena politika u BiH ne samo da ne može donijeti značajne rezultate na polju borbe protiv korupcije, nego čak djeluje stimulativno na počinitelje kaznenih djela”, navodi izvještaj.

 

Iz TI BiH su naveli da izbjegavanje procesuiranja velikih slučajeva korupcije u institucijama vlasti šteti bosanskohercegovačkom putu prema Europskoj uniji.

 

(Hina)

 Dijeli


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija