Jump to content

Trgovačkom sucu Gašparu sutra presuda za primanje mita


Mrljavac

ZAGREB, 28. ožujka 2012. (Hina) - Završnim riječima obrane i tužiteljstva danas je na zagrebačkom Županijskom sudu završeno suđenje suspendiranom sucu Visokog trgovačkog suda Bariši Gašparu kojeg je USKOK optužio za korupciju, odnosno primanje 25.000 eura mita te namještanje pravosudnih ispita, a presuda bi trebala biti objavljena sutra.[PRBREAK][/PRBREAK]USKOK tvrdi da je Gašpar mito primao za ubrzavanje jednog sudskog predmeta. Uz trgovačkog suca na optuženičkoj klupi je još šest osoba.

 

Sudsko vijeće suca Siniše Pleše presudu će objaviti u 13 sati.

 

Gašparovu navodnu korumpiranost USKOK je otkrio u sklopu istrage o dubrovačkoj aferi "Pet zvjezdica".

 

U tzv. slučaju Župa uz Gašpara su optuženi Kruno Herceg te Davor Maravić, direktor i član nadzornog odbora dubrovačke tvrtke "Župa" kojoj je Gašpar navodno pogodovao.

 

Gašpara se nadalje tereti da je u ožujku 2008. Mihaeli Plečaš i Tihani Zeljko omogućio polaganje pravosudnih ispita. Uz dvije kandidatkinje, za poticanje na zlouporabu položaja i ovlasti optuženi su otac jedne od njih Miho Plečaš te Veljko Vujović.

 

Gašpara se na početku postupka teretilo i za poticanje bivšeg predsjednika zagrebačkog Općinskog građanskog suda Ivice Peze da kao sudskog savjetnika zaposli nećaka njegova prijatelja. No, USKOK je u međuvremenu odustao od Pezinog progona, nakon što je kao nezakonit dokaz iz spisa izdvojen dio tajno snimljenih razgovora između Gašpara i Peze kojega se teretilo da je na Gašparov nagovor zaposlio kandidata koji svoju stručnost nije dokazao na javnom natječaju.

 

Državno sudbeno vijeće (DSV) Gašpara je suspendiralo sa sudačke dužnosti 2008. kada je protiv njega pokrenuta antikorupcijska istraga.

 

(Hina)


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija