Jump to content

Tribina o ljudskim pravima u Rijeci


Mrljavac
 Dijeli

RIJEKA,3. listopada 2011.(Hina) - U riječkoj gradskoj vijećnici danas je održana tribina o temi "Ljudska prava i hrvatska europska perspektiva".

Tribina je organizirana na poticaj potpredsjednika vlade za društvene djelatnosti i ljudska prava Slobodana Uzelca koji nije mogao nazočiti skupu, a u organizaciji su sudjelovali vladin ured za ljudska prava, primorsko-goranska županija i saborski odbor za ljudska prava i nacionalne manjine.[PRBREAK][/PRBREAK]Predstojnik vladina ureda za ljudska prava Luka Mađerić je kazao da je zaštita ljudskih prava u EU postala obveznom politikom zemalja članica tek nakon donošenja Lisabonskog sporazuma. Tako je Hrvatska prva zemlja koja je u pregovaračkom procesu morala ispuniti i mjerila u tom području. To je Hrvatska obavila na visokoj razini i zaključila 23. pregovaračko poglavlje u kojem se nalaze ljudska prava, istaknuo je.

 

Mađerić je dodao da se dosezanjem određena standarda u zaštiti ljudskih prava ne smije stati jer je razinu tih standarda nužno stalno unaprjeđivati.

 

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina je kazao da u Rijeci i cijeloj županiji nema isključivosti, posebno ne na institucionalnoj razini. Govoreći o povoljnu stanju ljudskih prava na tome području, istaknuo je da u zadnje vrijeme u nekim drugim europskim državama jačaju tendencije isključivosti i pojavljuju se ksenofobni ispadi.

 

Zamjenik riječkoga gradonačelnika Željko Jovanović je ocijenio da je Rijeka po mnogo čemu u zaštiti ljudskih prava bila predvodnica u Hrvatskoj pa su neki od primjera riječke prakse poslije pretočeni u zakonske i ustavne odredbe. Po razini rješavanja pitanja ljudskih i manjinskih prava Rijeka je već u Europi, ustvrdio je. U Hrvatskoj u cjelini, rekao je, sustavno se krši jedno od temeljnih ljudskih prava - pravo na rad i dostojan život od rada.

 

(Hina)

 Dijeli


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija