Jump to content

Tumačenja saborskog odbora za zakonodavstvo


Ane

Saborski odbor za zakonodavstvo danas je kao neutemeljen odbacio zahtjeve za vjerodostojnim tumačenjem Izbornog zakona za lokalne izbore i Zakona o privatizaciji HTa, ali i odbacio zahtjev Clade za tumačenjem Izbornog zakona u "slučaju Sisak".[PRBREAK][/PRBREAK]Tumačenje Izbornog zakona tražila je Vlada, potaknuta slučajem Sisačko-moslavačke županije, gdje je troje vijećnika srpske nacionalnosti odustalo od mandata, a zamijenili su ih Hrvati sa stranačkih lista, čime se pojavio problem podzastupljenosti te manjine.

 

Vlada smatra da u slučaju ostavki manjinskih vijećnika na njihova mjesta trebaju doći pripadnici iste manjine, pa je od Odbora još prije pola godine zatražila tumačenje.

 

Odbor je danas odbacio taj zahtjev, a većina članova tumači da su zakonske odredbe o zastupljenosti manjina i zamjenicima vijećnika kojima je prestao mandat potpuno jasne i ne treba ih tumačiti.

 

SDP-ovci Ivo Josipović i Josip Leko upozorili su da bi eventualno tumačenje Odbora moglo stvoriti pravnu nesigurnost, budući da bi ga trebalo primijeniti retroaktivno na sve slične slučajeve.

 

"Možemo tumačiti da je ovakva primjena zakona nekorektna, ali nikako se ne mogu složit da to možemo riješiti vjerodostojnim tumačenjem", suglasan je predsjednik Odbora Florijan Boras (HDZ). Vladi je preporučio da takve slučajeve spriječi mijenjanjem zakona.

 

Ingrid Antičević-Marinović (SDP) upozorila je da stranke imaju pravo određivati redoslijed na vlastitim izbornim listama, a Vladu je prozvala da je tumačenje zatražila "jer ne trpi oporbenu situaciju", te da , kazala je, "pokazuje tobožnju silnu brigu za nacionalne manjine, koje su joj zapravo zadnja rupa na svirali".

 

Tu je ocjenu odbacio manjinski zastupnik Nikola Mak ističući da su manjine, kao HDZ-ov koalicijski partner, "dobile maksimalno što im omogućuje Ustavni zakon, Ustav, državni proračun i lobiranje".

 

"Zapitajte se zašto zadarsko Gradsko vijeće prvi put nema manjinskog predstavnika i zašto Vlada želi spriječiti primjenu Ustavnog zakona", uzvratila mu je Antičević-Marinović.

 

Predsjednik Odbora Florijan Boras je bez rasprave dao na glasovanje i HSP-ov zahtjev da protumači Zakon o privatizaciji HT-a, odnosno dvojbu pripadaju li braniteljima dividende HT-a od donošenja tog zakona, ili od osnivanja Fonda za branitelje.

 

Za davanje tumačenja bio je jedino Pero Kovačević (HSP), koji je činjenicu da su protiv Vladina zahtjeva bili i SDP-ovci i HDZ-ovcu protumačio kao "dokaz da su i bivša i sadašnja vlast prevarile branitelje".

 

(Hina)


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija