Jump to content

Turudić predsjednik zagrebačkog Županijskog suda


Mrljavac
 Dijeli

ZAGREB, 24. studenog 2011. (Hina) - Državno sudbeno vijeće (DSV) imenovalo je danas Ivana Turudića predsjednikom zagrebačkog Županijskog suda, dok je za predsjednika Općinskog kaznenog suda u Zagrebu imenovan Vinko Mioč.[PRBREAK][/PRBREAK]Sudac Turudić, koji je na četvorogodišnji mandat imenovan većinom glasova DSV-a, imao je 191 bod, dok su njegovi protukandidati sa zagrebačkog Županijskog suda - sudac istrage Oliver Mittermayer i sutkinja za mladež Lana Peto-Kujundžić imali 172, odnosno 165,5.

 

Uz bodove, pri konačnom odabiru DSV u obzir uzima i intervju koji obavlja sa svakim od kandidata te program vođenja suda, za što se najviše može dobiti po 25 bodova.

 

Turudić je zbog jutrošnjeg razgovora sa članovima DSV-a pomaknuo početak današnjeg nastavka suđenja bivšem premijeru i predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu. Turudić je, naime, predsjednik sudskog vijeća koji sudi Sanaderu za ratno profiterstvo u slučaju Hypo i uzimanje provizije od čelnika MOL-a u zamjenu za prepuštanje upravljačkih prava u Ini.

 

Uoči imenovanja Ivana Turudića za čelnika najvećeg županijskog suda u Hrvatskoj neki mediji su se bavili pitanjem hoće li on nastaviti postupak protiv Sanadera. Naime, po Zakonu o sudovima, u sudovima s više od 20 sudaca, a što je slučaj sa zagrebačkim Županijskim sudom koji trenutačno ima 88 sudaca, predsjednik suda može obavljati samo poslove sudske uprave, što je bila praksa svih dosadašnjih predsjednika suda na Zrinjevcu.

 

Turudić je u posljednje vrijeme bio vršitelj dužnosti predsjednika zagrebačkog Županijskog suda i šef USKOK-ovog odjela na Županijskom sudu, a u javnosti je, osim po vođenju suđenja protiv Sanadera, poznat kao sudac koji je osudio Hrvoja Petrača zbog otmice sina Vladimira Zagorca, bivšeg hrvatskog veleposlanika u SAD-u Nevena Juricu za pronevjeru državnog novca i Milana Šlogara za ubojstvo odvjetničke vježbenice Ivane Hodak. Donio je i prvu presudu za oduzimanje nezakonito stečene imovinske koristi u slučaju poreznika u aferi Dubai.

 

Sudac Turudić je u posljednjem sazivu DSV-a bio predsjednik tog tijela, a za njegova mandata bilo je i žalbi na neke odluke DSV-a. U medijima se pisalo da je 57 novoimenovanih sudaca imenovano protivno zakonu, no Turudić je ta nagađanja odbacio, naglasivši da su izabrani na temelju zakona koji je bio na snazi u vrijeme objavljivanja natječaja.

 

Za predsjednika Trgovačkog suda u Osijeku imenovan je Tihomir Kovačević, dok za predsjednika Trgovačkog suda u Zagrebu nije imenovan niti jedan kandidat s obzirom na to da sudačko vijeće trgovačkih sudova nije dostavilo cjelokupnu dokumentaciju potrebnu za odlučivanje.

 

(Hina)

 Dijeli


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija