Jump to content

U 2009. nastavljena teška kršenja ljudskih prava u svijetu


Mrljavac

WASHINGTON,11. ožujka 2010.(Hina) - Američki State Department u četvrtak je objavio godišnje izvješće o stanju ljudskih prava, u kojem ističe da su vlade diljem svijeta u 2009. godini nastavile s teškim kršenjem ljudskih prava, posebno u 30-ak zemalja u kojima traju oružani sukobi kao što Afganistan, Irak, Mianmar, DR Kongo, Nigerija i druge.[PRBREAK][/PRBREAK]Na 16 stranica izvješća koje se odnose na Hrvatsku, ističe se napredak u suzbijanju korupcije, problemi s neriješenim predmetima u pravosuđu, nedjelotvorno procesuiranje nekih domaćih ratnih zločina i spori povratak imovine vjerkih zajednica, izuzev Katoličke crkve. Govori se i o diskrimaciji etničkih manjina, posebno Srba i Roma, nasilju prema ženama, te o izvješćima o diskriminaciji prema homoseksualcima i oboljelima od HIV/AIDS-a.

 

U izvješću se analizira stanje ljudskih prava u 194 zemlje, a po njihovu se kršenju posebno izdvajaju Sjeverna Koreja, Iran, Mianmar, Pakistan, Rusija zbog stanja u sjevernom Kavkazu, Šri Lanka, Sudan, Bjelorusija, Kina, Kolumbija, Venezuela, Kuba, Saudijska Arabija, Egipat i druge zemlje.

 

Također se ističe da su u više od 25 zemalja od 2008. uvedena nova, drakonska ograničenja za registraciju, djelovanje i finaciranje nevladinih organizacija koje se bave zaštitom ljudskih prava.

 

Ograničenja slobode izražavanja, koja uključuju i novinare, povećavaju se i postaju sve ozbiljnija.

 

U izvješću se ističe nastavak i pogoršanje trenda diskriminacije i progona pripadnika ranjivih skupina - često rasnih, vjerskih ili etničkih manjina, ali i žena, pripadnika autohtonih zajednica, djece, osoba s invaliditetom i drugih ranjivih skupina, kojima nedostaje politička moć u svojim društvima da brane vlastite interese.

 

Kina se u izvješću kritizira zbog udara na disdente i aktiviste, povećanog pritiska na tibetsku i ujgursku manjinu, te zbog kontrole Interneta.

 

Lokalne vlade i pobunjeničke snage u ruskom Kavkazu terete se u izvješću za mučenja, ubojstva i otmice.

 

Iranska se vlada kritizira zbog pogoršanja stanja ljudskih prava i represije prema građanima, posebno nakon osporenih predsjedničkih izbora 13. lipnja. Navodi se da je uhićeno više od 5,000 prosvjednika, a ubijeno 37 po vladinim podacima, ili do 70 prema oporbenim izvorima. Upozorava se i na ozbiljno ograničavanje vjerskih sloboda bahaista i kršćana.

 

Europske zemlje kritiziraju se zbog diskriminacije protiv muslimana, posebno Švicarska zbog zabrane gradnje minareta, te Francuska, Njemačka i Nizozemska zbog zabrane nošenja zarova i burki.

 

Zbog ubojstava i nasilnih incidenata prema Romima prozivaju se Italija, Mađarska, Rumunjska, Slovačka i Češka Republika.

 

"Izvješće bilježi stanje kakvo imamo sada. Ono pruža činjeničnu osnovu iz koje će se se crpsti informacije za diplomatsku, gospodarsku i stratešku politiku SAD prema drugim zemljama u ovoj godini", kazala je državna tajnica Hillary Clinton na predstavljanju izvješća.

 

U izvješću se ističu kršenja ljudskih prava u zemljama u kojima SAD vodi ratove, u Afganistanu i Iraku, te u Pakistanu gdje Washington podupire obračun vlade s Talibanima. Ističe se da civili najviše trpe od porasta nasilja u Afganistanu, te se krivi pobunjenike što je jedna trećina zemlja gurnuta u oružani sukob. Iračku se vladu optužuje za arbitrarna ubojstva u 2009., unatoč općem poboljšanju sigurnosti.

 

U izvješću se ističu izvansudska ubojstva, mučenja i nestanci u Pakistanu, te smrt stotina civila zbog napada militanata uz granicu s Afganistanom.

 

Stanje ljudskih prava u SAD-u, nije predmet izvješća, no ono se analizira u drugim vladinim izvještajima, izjavio je pomoćnik državne tajnice Michael Posner, dok je državna tajnica Hillary Clinton kazala da SAD ove godine sudjeluje u UN-ovoj periodičnoj reviziji stanja ljudskih prava.

 

"Ljudska prava su univerzalna, ali se ona doživljavaju lokalno. Zato smo predani primjeni istih mjerila na sve, uključujući i nas same. Ove godine je SAD uključen u proces Univerzalne periodične revizije u vezi s našim sudjelovanejm u Vijeću UN-a za ljudska prava", rekla je Clinton.

 

(Hina) xdh yilov


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija