Jump to content

U BiH više od 130 tisuća neprovedenih presuda


Mrljavac
 Dijeli

SARAJEVO, 19. rujna 2011.(Hina) - U Bosni i Hercegovini izrečeno je više od 136 tisuća sudskih presuda koje nikada nisu izvršene, a takva praksa predstavlja ozbiljnu prijetnju funkcioniranju pravne države, upozorio je u ponedjeljak Helsinški odbor za ljuddska prava BiH.[PRBREAK][/PRBREAK]U priopćenju objavljenom u Sarajevu, Helsinški odbor navodi kako je krajem 2010. godine evidentirano točno 136.598 pravomoćnih a neprovedenih presuda.

 

Ta nevladina organizacija drži kako je riječ o krajnje ozbiljnom problemu koji upozorava da država ne funkcinora na iznimno važnom području kakvo je vladavina zakona.

 

Helsinški odbor BiH pojašnjava kako je široka praksa da se ignoriraju odluke sudova na govoto svim razinama, a kao drastični primjer navodi slučaj općine Široki Brijeg koja već šest godina odbija provesti jednu pravomoćnu presudu ustavnog suda BiH.

 

Sukladno Europskoj konvenciji o ljudskim pravima, svaka je država dužna osigurati provedbu presuda bez neopravdanih odgoda i to se ujedno smatra sastavim dijelom pravičnog sudskog postupka, podsjećaju iz HK BiH.

 

(Hina)

 Dijeli


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija