Jump to content

U Hrvatskoj najviše sudaca ali i sudskih zaostataka


Mrljavac

ZAGREB, 24. svibnja 2007. (Hina) - Hrvatska ima gotovo najviše sudaca u odnosu na broj stanovnika, no istodobno prednjači i po broju neriješenih sudskih predmeta istaknuli su u četvrtak u udruzi Transparency International Hrvatska (TIH) predstavljajući rezultate globalnog istraživanja korupcije u pravosuđu provedenog u 32 zemlje.[PRBREAK][/PRBREAK]Po brojnim anketama provedenim posljednjih godina, hrvatski građani smatraju da je pravosuđe najkorumpiraniji segment društva, a takva se slika može promijeniti jedino promjenama pri imenovanju sudaca, poboljšanjem uvjeta rada sudova te povećanju transparentnosti u pravosuđu, ustvrdio je predsjednik TIH-a Zorislav Antun Petrović.

 

Prema rezultatima globalnog istraživanja Transparency Internationala, korupcija ugrožava pravosuđe u mnogim dijelovima svijeta, a žrtve i optuženi zbog toga ostaju bez prava na pošteno suđenje. Negativne učinke korupcije u pravosuđu, smatraju u toj udruzi, praktički je nemoguće nabrojati, a protežu se od nemogućnosti suzbijanja kriminala, preko ugrožavanja gospodarskog rasta i društvenog razvoja do onemogućavanja nepristranog rješavanja sporova.

 

Petrović ističe da prvi potez u suzbijanju pravosudne korupcije treba biti osnivanje neovisnog tijela za imenovanje sudaca koje bi se pri izboru vodilo isključivo kvalitetom, stručnošću i poštenjem kandidata. Pri izboru bi trebalo savjetovati i nevladine organizacije te strukovne udruge povezane s pravosuđem.

 

Sudske plaće trebale bi biti adekvatne znanju, iskustvu i ocjeni rada te zaštićene od utjecaja bilo kojeg političkog tijela. Optužbe protiv sudaca trebale bi biti detaljno istražene u suradnji s neovisnim tijelima, a procesi smjena sudaca transparentni s jasno postavljenim standardima.

 

Istovremeno pravosuđe mora redovito obavještavati javnost o svojim aktivnostima i potrošnji, a javnost treba imati pristup informacijama o zakonima, sudskim postupcima, presudama, natječajima za sudačka imenovanja te radu tužiteljstva.

 

Istraživanje najveće svjetske antikorupcijske udruge pokazuje da hrvatski suci, unatoč većim zaostacima, imaju veće godišnje plaće od kolega u tranzicijskim zemljama poput Češke i Rumunjske.

 

Po broju sudaca u odnosu na 100 tisuća stanovnika Hrvatska sa 44 suca znatno nadmašuje Veliku Britaniju, gdje na isti broj ljudi sude dva i pol suca te Tursku i Izrael sa sedam, odnosno devet sudaca.

 

Iako tranzicijsku Češku i Rumunjsku premašuje po plaćama i broju sudaca, Hrvatska za pravosuđe ipak izdvaja manje od te dvije zemlje.

 

Istraživanje pokazuje da godišnji budžet pravosuđa u Rumunjskoj iznosi više od 650 milijuna dolara, u Češkoj oko 514 milijuna, dok Hrvatska na pravosuđe utroši oko 345 milijuna američkih dolara.

 

(Hina)


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija