Jump to content

U Nizozemskoj u 2008. 10 posto više eutanazija


Mrljavac
 Dijeli

DEN HAAG, 29. svibnja 2009. (Hina/AFP) - U Nizozemskoj je u 2008. službeno prijavljena 2.331 eutanazija što je 9,5 posto više u odnosu na 2007., po izvješću povjerenstava zaduženih za provjeru njihove zakonitosti objavljenom u petak.[PRBREAK][/PRBREAK]Liječnici su izvijestili o 2.146 eutanazija i 152 slučajeva pomoći pri samoubojstvu, po priopćenju. U 33 slučaja radi se o kombinaciji asistiranog samoubojstva i eutanazije, precizira taj izvor.

 

U velikom broju slučajeva ljudi su bolovali od karcinoma, prema povjerenstvima koja dodaju da je 1851 osoba umrla u svom domu, 145 u bolnici, 198 u domovima za starije i 137 u drugim okolnostima, npr. kod obitelji.

 

U deset slučajeva nisu poštivane zakonske odredbe i ti su slučajevi proslijeđeni nadležnom sudu i inspekcijama.

 

U Nizozemskoj je 2007. službeno zabilježeno 2.120 eutanazija.

 

Eutanazija je u Nizozemskoj dopuštena samo u slučaju da pacijent trpi nepodnošljive bolove zbog bolesti za koju je liječnik dijagnosticirao da je neizlječiva. Eutanazija se može provesti samo na zahtjev prisebnog pacijenta.

 

Svaki slučaj se prijavljuje jednom od pet povjerenstava zemlje, koja provjeravaju poštivanja zakonskih odredbi. Povjerenstvo čine jedan liječnik, liječnik sudske medicine i stručnjak za etička pitanja.

 

(Hina)

 Dijeli


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija