Jump to content

U području energetike RH usklađena sa zakonodavstvom EU


Zex

BRUXELLES - Hrvatska je u području energetike u visokom stupnju usklađena sa zakonodavstvom Europske unije, ali će trebati dodatno raditi na njegovoj provedbi, izjavili su u Bruxellesu pregovarači za to poglavlje za koje u utorak završava bilateralni screening.[PRBREAK][/PRBREAK]Pregovarač za poglavlje energetika Nikola Ružinski i voditelj radne skupine Željko Tomšić izjavili su kako se može očekivati da će Europska komisija tražiti dodatne dokaze o transparentnosti organizacije tržišta električne energije i otvaranja tržišta prema vanjskim sudionicima.

 

Hrvatska ima specifičan model, zadržala je holding HEP unutar kojega su tvrtke kćeri potpunosamostalne u pravnom, financijskom i upravljačkom smislu. To je u skladu s europskim direktivama, ali će trebati dokazati da nitko unutar HEP grupe nije u povlaštenom položaju u odnosu na moguće druge sudionike na tržištu električne energije.

 

Druge države su operatere prijenosnog sustava organizirale kao zasebna poduzeća u stopostotnom vlasništvu države.

 

U ponedjeljak, prvi dan bilateralnog screeninga, razgovaralo se o obnovljivim izvorima energije i energetskoj učinkovitosti. Prema riječima hrvatskih pregovarača, u Europskoj komisiji smatraju da Hrvatska ima još prostora da poveća udio obnovljivih izvora u ukupnoj proizvodnji energije nego što je to zacrtano u planovima. Hrvatska predviđa da će do 2010. godine dobivati 5,8 posto energije iz obnovljivih izvora bez velikih hidroelektrana.


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija