Jump to content

U ponedjeljak nastavak screeninga


Ane

Prva, eksplanatorna, faza analitičkog pregleda pravne stečevine (screening) za poglavlje Sloboda kretanja roba (Poglavlje 1) održat će se od 16. do 20. siječnja 2006. godine u Bruxellesu, priopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija.[PRBREAK][/PRBREAK]Analitički pregled priprema je za pristupne pregovore, a provodi se s namjerom da se države kandidatkinje upoznaju s pravnom stečevinom Europske unije i pripreme za članstvo. Analitički pregled također služi da bi se utvrdilo kada je moguće započeti pristupne pregovore o pojedinom poglavlju.

 

Tijekom eksplanatornog screeninga predstavnici Europske komisije izložit će članovima hrvatske Pregovaračke skupine pravnu stečevinu koja se odnosi na Slobodu kretanja roba po pojedinim tematskim cjelinama: opća načela slobode kretanja roba (neharmonizirano područje: članak 28-30 Ugovora o europskoj zajednici i pripadajuća sudska praksa Europskog suda pravde); horizontalna pitanja (normizacija, akreditacija, ocjena sukladnosti, nadzor nad tržištem); direktive starog pristupa (farmaceutski i kozmetički proizvodi, kemikalije, motorna vozila, tekstil, obuća, drvo, staklo); direktive novog i općeg pristupa (igračke, građevni proizvodi, RTTO i EMC, rekreacijska plovila?), te postupovna pitanja.

 

Druga, bilateralna, faza screeninga za poglavlje Sloboda kretanja roba održat će se u razdoblju od 13. do 17. veljače 2006. godine u Bruxellesu, kada će članovi Pregovaračke skupine prezentirati do sada ostvarenu razinu usklađenosti s pravnom stečevinom u ovom poglavlju.

 

Glavni hrvatski pregovarač Vladimir Drobnjak rekao je u prosincu kako Hrvatska, koja je započela pregovore s EU 3. listopada prošle godine, do lipnja 2006. ima namjeru odraditi 20 eksplanatornih i 19 bilateralnih screeninga, "što je pola posla što se screeninga tiče".

 

U siječnju će, osim slobode kretanja roba, početi i prva faza za poglavlje pravosuđa, slobode i sigurnosti, te druga faza screeninga za poljoprivredu i ruralni razvoj.

 

Pod austrijskim predsjedanjem, do kraja prve polovice 2006., Drobnjak je najavio otvaranje pregovora o osam poglavlja, te privremeno zatvaranje dva poglavlja - znanost i istraživanje i obrazovanje i kultura.

 

Još jači tempo najavio je Drobnjak za drugu polovicu godine kada predsjedanjem Unijom preuzima Finska.

 

(Hina)


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija