Jump to content

U praksi se često krše prava invalida


Mrljavac
 Dijeli

ZAGREB, 10. siječnja 2011. (Hina) - Zakonodavna zaštita prava osoba s invaliditetom nije loša, ali se u praksi i dalje često krše, upozorili su danas predstavnici regionalnih pravobraniteljskih ureda na okruglome stolu o ulozi pravobraniteljskih ureda u zaštiti i promicanju prava osoba s invaliditetom.[PRBREAK][/PRBREAK]Okrugli stol održan je u zagrebačkome hotelu "Dubrovnik" kako bi se uspostavila suradnja i razmjena iskustava između pravobraniteljskih ureda vezana uz promicanje i zaštitu prava osoba s invaliditetom, a na njemu su sudjelovali predstavnici regionalnih pravobraniteljskih ureda Hrvatske, Slovenije, Srbije, BiH, Crne Gore, Kosova, Mađarske i Austrije.

 

Ističući želju za suradnjom pravobraniteljskih ureda, hrvatska pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak rekla je kako Austrija i Hrvatska jedine imaju specijalizirane pravobranitelje za zaštitu osoba s invaliditetom.

 

"Smatramo da treba poticati što veću suradnju da se promiču i ne krše prava osoba s invaliditetom. Nije važno pod kojom se vrstom institucija ona štite, važno je štiti njihova prava i prava svih ostalih građana u onim zemljama u kojima žive", rekla je Slonjšak. Ocijenila je da je zaštita osoba s invaliditetom u Hrvatskoj ispred nekih zemalja u regiji te da pokazuje veliki senzibilitet.

 

Istaknula je da je broj pritužaba osoba s invaliditetom na kršenje ljudskih prava prošle godine bio kao i 2009., kada ih je bilo 962. Najviše pritužaba bilo je na području socijalne zaštite, mirovinskog osiguranja, pristupačnosti institucija, pravosuđa te izobrazbe i zdravstva.

 

Jasminka Džumhur i Nives Jukić iz institucije ombudsmana BiH upozorile su na sve više žalbi vezanih uz kršenje ljudskih prava, dodajući da ih je prošle godine podneseno 3327. Mnogobrojne žalbe invalida vezane su uz njihovu socijalnu zaštitu jer je u BiH mjerodavnost socijalne zaštite podijeljena između entiteta i županija.

 

O mjestu prebivališta ovisi i hoće li i koliku će pomoć primati, rekla je Nives Jukić.

 

Upozorile su kako u javnom prijevozu i većini javnih službi invalidima nije omogućen pristup. Istaknule su kako je u BiH donesen zakon o zabrani diskriminacije, a donesene su i prve presude u korist djece s posebnim potrebama kad je u pitanju njihovo školovanje.

 

Na slučajeve diskriminacije osoba s invaliditetom u Crnoj Gori upozorio je zaštitnik ljudskih prava i sloboda Šućko Baković, ističući da državne institucije sporo reagiraju na mišljenje njegova ureda. Dobrim je ocijenio zakon o zabrani diskriminacije u Crnoj Gori, a naveo je i negativne primjere u praksi - loš pristup javnim zgradama, među kojima je i crnogorski parlament budući da nema pristupne rampe, loš pristup javnom prijevozu i sl.

 

(Hina)

 Dijeli


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija