Jump to content

U Sloveniji moguć novi zakon o imovini dužnosnika


Mrljavac
 Dijeli

LJUBLJANA, 2. ožujka 2012.(Hina) - Slovensko protukorupcijsko povjerenstvo u javnu će raspravu dati prijedlog zakona koji bi olakšao dobivanje podataka o imovini državnih dužnosnika i javnih službenika, objavili su u petak slovenski mediji.[PRBREAK][/PRBREAK]Tu inicijativu slovenski mediji dovode u svezu sa sukobom do kojega je došlo između vladina protikorupcijskog ureda i ureda za zaštitu javnih informacija. Kako tvrdi dnevnik "Žurnal", vladina povjerenica za zaštitu informacija Nataša Pirc Musar zabranila je protikorupcijskom uredu istraživanje imovine slučajno odabranih 50 javnih dužnosnika u inozemstvu, pri čemu se prvenstveno htjelo doznati imaju li nekretnine u Hrvatskoj koje nisu prijavili u imovinskoj kartici.

 

"Akciju nismo zabranili, ali smo smo im pojasnili da po sadašnjem zakonu za takvu vrstu provjere nemaju pravne osnove", rekla je Musar Pirc za "Žurnal".

 

List pojašnjava da je slovensko protikorupcijsko povjerenstvo, kako bi doznalo za moguće skrivene nekretnine slovenskih dužnosnika u Hrvatskoj, a koje nisu prijavili kad su stupili na dužnost, sklopila poseban dogovor o razmjeni podataka s hrvatskim povjerenstvom za utvrđivanje sukoba interesa.

 

Slovenski protukorupcijski ured akciju je pokrenuo prošle jeseni, a najavljivao je da će rezultati biti poznati do kraja prošle godine.

 

Za razliku od rješenja u nekim drugim državama, imovina dužnosnika u Sloveniji nije javno dostupan podatak, što se obično tumači visokim stupnjem zaštite osobnih podataka. Protikorupcijsko povjerenstvo po sadašnjiem zakonu samo ima pravo provjere istinitosti podataka koje dužnosnici prijave u imovinskoj kartici, ali ne i objave ako se utvrde razlike.

 

Slučaj kad je jedan parlamentarni zastupnik prije nekoliko godina kupio nekretninu za pola milijuna eura i neki drugi potaknuli su razmišljanja da zakonodavstvo na tom području treba mijenjati.

 

Pri tome se kao osjetljivo područje koje sada nije regulirano navodi gotovina koja nije na bankovnom računu, te nekretnine dužnosnika koje imaju u inozemstvu, a nisu prijavljene u Sloveniji.

 

(Hina)

 Dijeli


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija