Jump to content

U Sloveniji zapinje primjena zakona o istospolnim zajednicama


Mrljavac
 Dijeli

LJUBLJANA, 6. kolovoza 2009. (Hina) - U tri godine od kako je u Sloveniji omogućena registracija životnih zajednica osoba istoga spola pred općinskim tijelima, tu su mogućnost iskoristila samo 24 para, a zbog odluke ustavnog suda da je zakon o istospolnim zajednicama diskriminatoran parlament će ga morati promijeniti, vjerojatno do kraja ove godine.[PRBREAK][/PRBREAK]"Istospolni partneri ne odlučuju se za registraciju svoje veze jer im postojeći zakon ne donosi nikakva prava", rekao je za mariborski dnevni list "Večer" istraživač Roman Kuhar iz nevladina Mirovnog instituta u Ljubljani.

 

On se zalaže za promjenu tri godine starog zakona o istospolnim zajednicama, kako bi istospolni partneri mogli nasljeđivati jedan drugoga nakon smrti i usvajati djecu.

 

Da je s postojećim zakonom nešto "naopako", Kuhar procjenjuje i po tome što je prije pet godina u jednom istraživanju 60 posto pripadnika istospolne populacije izrazilo želju da registriraju svoju zajednicu, a do sada je to učinio vrlo mali broj.

 

Ustavni sud nedavno je donio presudu po kojoj je 22. članak zakona o istospolnim partnerstvima koji uređuje nasljeđivanje neustavan, te parlamentu naložilo da ga ispravi najkasnije do 10. siječnja iduće godine.

 

"Večer" navodi da sadašnja vlada razmišlja i o promjeni obiteljskog zakona. Ako se razmišljanja vlade ostvare, promijenila bi se odredba da se vjenčati mogu dvije osobe suprotnog spola u formulaciju da se vjenčati mogu "dvije osobe", a time bi Slovenija dobila rješenje kao u državama u kojima su zajednice istospolnih i raznospolnih zakonski gotovo izjednačene, poput Nizozemske, Belgije, Norveške, Švedske i Španjolske.

 

(Hina)

 Dijeli


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija