Jump to content

U Ženevi prihvaćena deklaracija o rasizmu


Mrljavac
 Dijeli

ŽENEVA, 21. travnja 2009. (Hina/Reuters) - Izaslanici na UN-ovoj konferenciji u utorak su prihvatili deklaraciju protiv rasizma u kojoj se poziva na borbu protiv netolerancije i diskriminacije, kojom su pokušali smiriti posljedice istupa iranskog predsjednika.[PRBREAK][/PRBREAK]Tekst, koji potvrđuje prijeporan dokument iz 2001. i u kojem se šest puta spominju Izrael i Bliski istok, prihvaćen je konsenzusom i bez rasprave na javnoj sjednici, mnogo prije kraja jednotjedna skupa.

 

U ponedjeljak su desetci izaslanika napustili skup pošto je iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad Izrael optužio za "čistu rasističku vlast", što su UN-ovi dužnosnici ocijenili "neukusnim" i "neprihvatljivim".

 

Rano prihvaćanje teksta, o kojem se pregovaralo više mjeseci u pripremnim razgovorima u Ženevi, trebalo bi održati mir na konferenciji i vratiti u središte teme koje su na službenom rasporedu, poput povezanosti siromaštva i diskrimancije.

 

Francuski ministar vanjskih poslova Bernard Kouchner u utorak je rekao da bi prihvaćanje teksta bio "porazan za Ahmadinedžada". Za njegove izjave UN-ova izvjestiteljica za ljudska prava rekla je da su iznesene u težnji za "potpunom konfrontacijom".

 

"To nije pitanje različitih gledišta. To je pitanje neprijateljstva u tim gledištima", rekla je Asma Jahangir, posebna izvjestiteljica o slobodi vjere i vjeroispovijedi.

 

Prihvaćeni dokument poziva države na borbu protiv netolerancije i diskriminacije, a službeno će biti potvrđen na zadnjoj sjednici konferencije u petak.

 

(Hina)

 Dijeli


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija