Jump to content

Udruge protiv zakona o golfu po hitnom postupku


Mrljavac

ZAGREB, 13. prosinca 2008. (Hina) - Nevladine udruge GONG, Transparency International Hrvatska (TIH) i Zelena akcija zatražili su danas od saborskih zastupnika da u ponedjeljak ne glasaju za prijedlog zakona o golf igralištima, ocjenjujući ga neustavnim, nepravednim i budućim izvorom pogodovanja, korupcije i otimačine zemljišta.[PRBREAK][/PRBREAK]Taj zakon je školski primjer podilaženja investitorima i ostavlja veliki prostor za korupciju, jer nisu definirani kriteriji po kojima netko dobiva pravo gradnje golf terena, rekao je predsjednik TIH-a Zorislav Antun Petrović.

 

Smatra neshvatljivim da u saborsku proceduru može ući zakon koji praktički legalizira "otimačinu" zemlje u trenutku kad se ulažu toliki napori u suzbijanje korupcije.

 

Tim se zakonom predlaže da Republika Hrvatska ili jedinice lokalne i regionalne samouprave moraju prodati investitorima do 30 posto površine zemljišta potrebnog za formiranje neizgrađene građevinske čestice po tržišnoj cijeni i bez javnog natječaja.

 

Osim toga investitor, odnosno vlasnik većinskog dijela zemljišta za golf može vlasnicima zemlje oduzeti i do 20 posto ukupne površine terena, upozoravaju udruge.

 

"To znači da investitor koji želi izgraditi golf teren mora imati samo 50 posto površine, dok preostalu površinu može dobiti po povoljnoj cijeni mimo javnog natječaja i postupkom izvlaštenja", upozorila je Jagoda Munić iz Zelene akcije.

 

Udruge upozoravaju da je Vlada prijedlog zakona o golfu usvojila 27. studenog a već se drugog dana našao u hitnoj saborskoj proceduri kako bi se izbjegla javna rasprava.

 

Žele zakon u redovnoj proceduri kako bi se osiguralo dovoljno vremena za javnu raspravu o tome koliko je i gdje Hrvatskoj potrebno terena. Drže da čitavoj Hrvatskoj može biti dovoljno pet do šest terena, a ne 20-ak samo u Istri.

 

Predstavnica GONG-a Vanja Škorić drži da se zakon može donijeti po hitnom postupku samo kad to zahtjevaju interesi obrane, kad postoje drugi opravdani državni razlozi i kad je to nužno radi sprječavanja većih poremećaja u gospodarstvu.

 

Škorić je upozorila da se proglašenjem golfa pitanjem od državnog interesa golf izjednačava s gradnjom autocesta ili obranom. Također, predloženi zakon smatra i neustavnim jer Ustav jamči pravo vlasništva i poduzetničku slobodu.

 

(Hina)


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija