Jump to content

Uhićen Ante Gotovina


Ane
 Dijeli

U srijedu navečer na Kanarskim otocima uhićen je odbjegli hrvatski general Ante Gotovina, objavila je u četvrtak glavna haška tužiteljica Carla del Ponte pri posjetu Beogradu.[PRBREAK][/PRBREAK]General Gotovina pojavit će se pred Visokim španjolskim sudom u četvrtak poslije podne. Za očekivati je da će se saslušanje o izručenju održati što je prije moguće, javio je izvor iz suda.

 

Španjolski državni radio objavio je da Gotovinu vojnim zrakoplovom prevoze s Tenerifa, gdje je uhićen, u Madrid. Talijanska novinska agencija ANSA objavila je da je odbjegli general Ante Gotovina već stigao u španjolski glavni grad, gdje bi poslijepodne trebao biti izveden pred sud.

 

Gotovina je uhićen tijekom noći na južnom dijelu Tenerifa u hotelu Playa de las Americas nakon što je prethodnih dana mijenjao boravište po drugim otocima Kanarskog arhipelaga, prenosi španjolski list El Pais.

 

 

Del Ponte: "To je dobra vijest!"

 

"Želim vam samo priopćiti dobru vijest koju sam dobila prije sat vremena: Ante Gotovina uhićen je prošle noći na Kanarskim otocima i bit će uskoro prebačen u Haag. To je za nas jako dobra vijest", rekla je Del Ponte.

 

"Mi smo u potrazi za Gotovinom od rujna i konačno ga imamo u pritvoru. Očekujemo da će i drugi bjegunci Radovan Karadžić i Ratko Mladić biti ubrzo privedeni i izručeni Haškom tribunalu."

 

"Radi se na proceduri izručenja Ante Gotovine Haagu", kazala je glasnogovornica glavne haške tužiteljice Florence Hartmann.

 

"Del Ponte se tim povodom čula s premijerom Ivom Sanaderom", kazala je Hartmann te dodala da se tužiteljica zahvalila hrvatskoj strani na suradnji.

 

Glavna tužiteljica Haškog tribunala zahvalila se španjolskim vlastima na akciji, te rekla da će Gotovina biti ubrzo isporučen Haškom tribunalu.

 

Glasnogovornik Haškog suda Jim Landale u izjavi za RTL nije mogao precizirati kada će general Gotovina biti izručen.

 

"Vjerujemo da će se izručenje generala Gotovine dogoditi vrlo brzo i to čim se u Španjolskoj obave za to potrebne pripreme", rekao je Jim Landale.

 

I Španjolska je potvrdila uhićenje. "Imali smo međunarodni uhidbeni nalog Haškog suda, otvorena je istraga i policija ga je uhitila na Kanarima u srijedu navečer", rekao je španjolski državni tajnik za vanjske poslove Bernardino Leon Gross.

 

 

Sanader: "Rekli smo vam da nije u Hrvatskoj"

 

"Ovime je konačno potvrđena vjerodostojnost hrvatske države i svih institucija hrvatske državne vlasti da Gotovina nije u Hrvatskoj", kazao je premijer Ivo Sanader na početku sjednice Vlade, podsjetivši da su hrvatske vlasti na temelju saznanja svih uključenih institucija, govorile da Gotovina nije u Hrvatskoj.

 

Ponovio je da vladavina prava nema alternative. "Ustavni zakon o suradnji s Haaškim sudom, donesen prije deset godina, vrlo precizno govori o načinu suradnje. Dužni smo poštovati domaće zakonodavstvo kao i međunarodno preuzete obveze", istaknuo je dodajući da se svatko tko je optužen mora suočiti s optužbama i odgovoriti na njih.

 

"Kao i u slučaju generala Gotovine, kao i generala Markača, Čermaka, Ademija i šest Hrvata iz BiH u interesu je Hrvatske da se utvrdi puna istina. Hrvatska će sa svoje strane učiniti sve da se dođe do pune istine", kazao je premijer, istaknuvši da i u ovom, kao i u slučaju svakog optuženog vrijedi temeljno pravno pravilo - presumpcija nevinosti.

 

 

Nema mogućnosti odgode

 

Gotovinin odvjetnik Marijan Pedišić rekao je za HRT da još uvijek nije obaviješten o uhićenju svog klijenta.

 

"S obzirom na izvor, smatram da je vijest vjerodostojna. S obzirom da je general uhićen u inozemstvu brzo će biti izručen Haškom sudu jer je optužnica protiv njega potvrđena, a ne postoje procesne mogućnosti da se izručenje odgodi, kao što je to moguće pred hrvatskim pravosuđem", kazao je Pedišić, koji očekuje da će se Gotovina vrlo brzo pred Haškim sudom izjasniti o krivnji.

 

General Gotovina optužen je 2001. godine za zločine počinjene tijekom i nakon operacije Oluja, i od tada je bio u bijegu.

 

 

Njegovo uhićenje bio je jedan od glavnih uvjeta koje je Europska unija postavila Hrvatskoj za primanje u punopravno članstvo u Uniji.

 

Vijest o Gotovininu uhićenju odmah su prenijeli svi svjetski mediji. Reuters piše kako su hrvatske vlasti dugo vremena bile na udaru kritika međunarodne zajednice zbog nedovoljnog angažmana oko slučaja Gotovina.

 

Iako su se kao moguće lokacije gdje se više od četiri godine skrivao Ante Gotovina spominjale raznorazne lokacije, od Hercegovine do Južne Amerike i Afrike, Kanarski otoci nisu bili nijednom spomenuti kao moguća lokacija na kojoj se skriva odbjegli general.

 

(Hina)

 Dijeli


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija