Jump to content

Ukinuta zabrana okupljanja na Markovu trgu


Ane

Ustavni sud je u srijedu, zbog formalne neustavnosti, ukinuo izmjene zakona o javnom okupljanju kojima je prije četiri mjeseca zabranjeno okupljanje u blizini sjedišta Hrvatskog sabora i Vlade na Markovu trgu.[PRBREAK][/PRBREAK]Odluka Ustavnog suda o ukidanju stupa na snagu 31. ožujka iduće godine, što znači da sporan zakon tek tada prestaje važiti.

 

Suci Ustavnog suda zaključili su da su izmjene zakona neustavne, jer su donesene nedovoljnim brojem glasova saborskih zastupnika. Riječ je, naime, o organskom zakonu koji uređuje temeljna prava i slobode građana i za čije usvajanje je potrebna kvalificirana parlamentarna većina.

 

Ustavni suci su dali za pravo podnositeljima ustavne tužbe, među kojima je nekoliko sindikata, Hrvatski helsinški odbor za ljudska prava, te zastupnici SDP-a, koji su tvrdili da je za pravovaljano donošenje zakona nedostajao jedan glas. Tako je zbog formalne neustavnosti ukinuta odredba koja je od početka kolovoza ove godine zabranjivala okupljanja u krugu od najmanje sto metara od sjedišta najviših državnih tijela.

 

Za takvu odluku nije glasovala jedino sutkinja Agata Račan, koja se nije suglasila s odgodom njezina stupanja na snagu.

 

(Hina)


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija