Jump to content

UN osudio gaženje ljudskih prava u Iranu


Mrljavac
 Dijeli

NEW YORK, 20. studenog 2009. (Hina/AFP) - Povjerenstvo Ujedinjenih naroda donijelo je u petak rezoluciju u kojoj je osudilo "teške i opetovane povrede" ljudskih prava u Iranu, osobito tijekom gušenja prosvjeda nakon posljednjih predsjedničkih izbora.[PRBREAK][/PRBREAK]Neobvezna rezolucija koju je predložila Kanada, dobila je 74 glasa povjerenstva za ljudska prava Opće skupštine UN-a, 48 je bilo protiv, a 59 suzdržano.

 

Tako je potpora Iranu lagano oslabjela od prošle godine, kada je slična rezolucija prihvaćena sa 70 glasova, 51 glasom protiv i 60 suzdržanih.

 

Tekst bi još trebala prihvatiti Opća skupština gdje sjede 192 države članice UN-a. Bit će to 22. put od 1985. da se UN-ova opća skupština očituje o stanju ljudskih prava u Iranu.

 

Rezolucija izražava "istinsku zabrinutost" povjerenstva zbog "teških i opetovanih povreda" ljudskih prava u Iranu.

 

Napose govori o "reakciji vlade nakon predsjedničkih izbora 12. lipnja i o istodobno sve većim povredama ljudskih prava" koje uključuju "uznemiravanje, zastrašivanje i progon s uhićenjem, svojevoljnim zatvaranjem i likvidacijom članova oporbe, novinara i drugih predstavnika medija, blogera, odvjetnika, vjerskih čelnika, aktivista za ljudska prava, sveučilišnih profesora, studenata i drugih osoba koje su se koristile pravom na slobodno okupljanje i članova mirovnih organizacija iz kojih je velik broj poginulih i ranjenih".

 

Rezolucija usto upozorava na kamenovanje i na "porast diskriminacije" prema "pripadnicima vjerskih, etničkih, jezičnih i drugih manjina".

 

Iranski veleposlanik u UN-u Muhamed Hazaee optužio je Kanadu da tako otkriva svoje "zle nakane" i želju da "promiče uske političke ciljeve".

 

"Nijedna vlada, pa ni moja, nije savršena" na tom polju, rekao je, osudivši "instrumentalizaciju pojma ljudskih prava u političke svrhe".

 

(Hina)

 Dijeli


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija