Jump to content

UN: tajni zatvori i dalje veliki problem


Mrljavac

ŽENEVA, 26. siječnja 2010. (Hina/Reuters) - SAD je jedna od zemalja koje su u posljednjih devet godina vršile otmice i zatvarale osobe osumnjičene za terorizam u tajnim zatvorima, kršeći njihova temeljna ljudska prava, stoji u izvješću UN-a objavljenom u utorak.[PRBREAK][/PRBREAK]Alžir, Kina, Egipat, Indija, Iran, Rusija, Sudan i Zimbabve također zatvaraju osumnjičene za terorizam ili oporbene aktiviste na nepoznatim mjestima, dodaje se u izvješću.

 

"Na globalnoj razini, tajni zatvori koji se dovode u vezu s protuterorističkom politikom i dalje ostaju vrlo ozbiljan problem", tvrde UN-ovi izvjestitelji za ljudska prava koji su godinu dana istraživali otmice i utamničenja ljudi optuženih za terorističku djelatnost.

 

Žrtve i obitelji, tvrdi se u izvješću "debelom" 226 strana, trebale bi primiti odštetu, a odgovorne za otmice i utamničenja bi trebalo kazneno goniti.

 

UN-ov tim zaključuje da je prava svrha tajnih zatvora prikrivanje mučenja i nehumanog, ponižavajućeg postupanja kako bi se izvukle informacije ili ušutkali politički protivnici.

 

Tajni zatvori, poput nacističkih ili sovjetskih gulaga kao i zatvora koji su nicali u Južnoj Americi tijekom diktatura 70-ih i 80-ih godina, zabranjeni su prema međunarodnom pravu utjelovljenom u Ženevskoj konvenciji.

 

(Hina)


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija