Jump to content

UN: zločini iz časti su teške povrede ljudskih prava


Mrljavac

ŽENEVA, 12. studenog 2008. (Hina/AFP) - Takozvani zločini iz časti čije su žrtve uglavnom žene jesu očito gaženje ljudskih prava koje nipošto nije utemeljeno u kulturi, ocijenio je UN-ov Fond za stanovništvo (UNFPA) u izvješću objavljenom u utorak.[PRBREAK][/PRBREAK]"Kulturni razvitak je pravo jednako pravu na gospodarski i društveni razvoj", ističe UNFPA uz napomenu da su "pristupi koji poštuju mjesnu kulturu presudni" u razvojnoj politici.

 

No "poštovati kulturne običaje ne znači prihvaćati štetne tradicionalne običaje ni mirno promatrati kako se gaze ljudska prava", upozorava organizacija u svom godišnjem izvješću o stanju stanovništva u svijetu.

 

U nekim je društvima rašireno mišljenje da je "čast muškarca u vlasti nad ženom, osobito kada je riječ o seksualnosti" i da žene "gube svoju čast" ako "uđu u izvanbračnu vezu, predlože prekid veze ili braka i ako su žrtve silovanja", ocjenjuje UNFPA.

 

Ponekad se nasilje pa i zločini mogu opravdavati religijskim načelima, piše u izvješću u kojemu se ističe da se "u nekim društvima zločini iz časti i zločini iz strasti opravdavaju vjerskim propisima".

 

Kako navodi organizacija, "važno je udružiti se s tvorcima javnog mišljenja i dužnosnicima, kao i s ljudima i organizacijama koji rade na terenu" kako bi se promijenila uvriježena stajališta među ljudima.

 

(Hina)


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija