Jump to content

Upravni sud objavio presudu u "slučaju Banić-Juričić"


Mrljavac

ZAGREB, 4. veljače 2009. (Hina) - Upravni sud objavio je danas na internetskim stranicama presudu kojom je poništena odluka Hrvatskoga sabora iz svibnja prošle godine o imenovanju Slavice Banić ustavnom sutkinjom.[PRBREAK][/PRBREAK]Tročlano vijeće Upravnog suda presudu je donijelo 15. listopada prošle godine, no ona je tek ovih dana upućena strankama u postupku, nakon čega su i mediji počeli pisati o njoj.

 

Imenovanje Slavice Banić pred Upravnim je sudom osporila sutkinja tog suda Mirjana Juričić, jedna od četvero kandidata koji su lani ušli u uži izbor za tri mjesta na Ustavnom sudu, ali je dobila samo četiri glasa saborskih zastupnika od 77 potrebnih.

 

Ona je podnijela zahtjev za zaštitu Ustavom zajamčenih prava tvrdeći da Banić ne ispunjava uvjete za izbor propisane Ustavnim zakonom o Ustavnom sudu jer nema najmanje 15 godina radnog iskustva u pravnoj struci, to jest nedostaje joj jedna godina staža. Ustvrdila je i da Banić uz prijavu nije niti dokazala da se u struci istaknula znanstvenim ili stručnim radom ili javnim djelovanjem.

 

Juričić je zaključila da su joj saborskom odlukom o izboru Banić povrijeđena Ustavom zajamčena prava, posebno pravo da svatko, pod jednakim uvjetima, ima pravo sudjelovati u obavljanju javnih poslova i biti primljen u javne službe.

 

Hrvatski sabor je u očitovanju Upravnom sudu naveo da je postupak kandidiranja i izbora troje sudaca proveden u skladu s odredbama Ustavnog zakona o Ustavnom sudu i Poslovnika Hrvatskoga sabora.

 

Banić je, pak, ustvrdila da ni na koji način nisu povrijeđena prava njezine protukandidatkinje, ističući da Ustavni zakon o Ustavnom sudu ne propisuje što se smatra valjanim dokazom o stečenome radnom iskustvu u pravnoj struci te da je prosudba o tome je li se netko istaknuo znanstvenim, stručnim ili javnim djelovanjem u ovlasti saborskog Odbora i zastupnika, a ne podnositeljice zahtjeva koja joj je, kako je istaknula, svojim javnim istupima nanijela neprocjenjivu profesionalnu i osobnu štetu. Sudu je predložila da odbaci zahtjev podnositeljice zbog nepostojanja aktivne legitimacije za njegovo podnošenje budući da poništenje saborske odluke ne bi moglo ni na koji način utjecati niti promijeniti pravnu situaciju podnositeljice zahtjeva jer bi i dalje ostala neizabrani kandidat.

 

No, tročlano vijeće Upravnog suda presudilo je da je zahtjev njihove kolegice Juričić osnovan i da Banić nije ispunjavala uvjete za izbor jer u svojoj kandidaturi nije dokazala potrebno radno iskustvo u pravnoj struci budući da, osim za rad u Vladinu uredu za zakonodavstvo, gdje je bila predstojnica, nije priložila potvrde drugih poslodavaca da je i kod njih radila u pravnoj struci.

 

Sud je, pritom, ocijenio da je predlagateljica, neovisno o činjenici da se tom odlukom ne mijenja njezin pravni status neizabranog kandidata, aktivno legitimirana za podnošenje zahtjeva u konkretnoj stvari pa je po Zakonu o upravnim sporovima saborsku odluku o imenovanju Slavice Banić trebalo poništiti.

 

(Hina)


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija