Jump to content

Urugvaj odobrio pravo na smrt bolesnima u terminalnoj fazi


Mrljavac

MONTEVIDEO, 18. ožujka 2009. (Hina/Reuters) - Urugvajski kongres donio je zakon kojim dopušta nasmrt bolesnima da odbiju mjere za produljenje života i to se smatra pobjedom zagovornika "prava na smrt" u toj rimokatoličkoj latinoameričkoj zemlji.[PRBREAK][/PRBREAK]Nakon burne rasprave tijekom koje je došlo i do kraće borbe šakama, donji dom urugvajskog kongresa glasovao je za zakon nalik onomu koji je krajem prošle godine prihvatio i Meksiko.

 

"Ako osoba umire, zakon kaže 'dopustite mi da umrem dostojanstveno, prestanite mi nametati terapeutske mjere", rekao je kongresnik Washington Abdala. "To je pravo pacijenta i pravo liječnika... Da tako postupe", dodao je.

 

Ta se mjera ne smatra suprotnom zakonu o zabrani eutanazije.

 

Po novom zakonu koji još mora odobriti i predsjednik, ljudi mogu unaprijed odlučiti da ne žele mjere kojima se produljuje život u slučaju teške bolesti.

 

Ako terminalno bolesni pacijent nije pri svijesti, rodbina može obustaviti liječenje koje ne vodi izliječenju.

 

Urugvajski predsjednik i političar lijevoga centra Tabare Vasquez razljutio je u studenome neke od svojih pristalice jer je održao obećanje i stavio veto na zakon koji dekriminalizira pobačaj u prvih 12 tjedana trudnoće.

 

Neki u kongresu njegovu šutnju u vezi s pravom na smrt smatraju znakom da se predsjednik neće protiviti novome zakonu.

 

(Hina)


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija