Jump to content

Urumqi: još pet Ujgura osuđeno na smrt


Mrljavac
 Dijeli

ZAGREB/URUMQI, 3. prosinca 2009. (Hina) - Sud u Urumqiju, glavnome gradu sjeverozapadne kineske pokrajine Xinjiang, u četvrtak je izrekao pet novih smrtnih presuda za krvave međuetničke sukobe koji su pokrajinu potresli u srpnju, a suđenje se nastavlja, prenijele su agencije.[PRBREAK][/PRBREAK]Ujguri su turkofoni muslimani iz središnje Azije i njih oko osam milijuna većinsko su stanovništvo Xinjianga, no Peking optužuje dio te zajednice za islamsku pobunu u svrhu odcjepljenja od Kine.

 

Prema prezimenima petorice osuđenih na smrt u četvrtak riječ je o Ujgurima, prenosi francuska agencija AFP.

 

U srpnju je 197 osoba ubijeno, a 1.600 ranjeno u sukobima Ujgura s pripadnicima većinskog kineskog naroda Han, piše agencija dpa.

 

Na izricanju presude bile su stotine osoba, među kojima rodbina žrtava, javlja agencija Nova Kina i dodaje da se čitanje presude prevodilo na ujgurski jezik.

 

Početkom studenoga u Xinjiangu je bila izvršena kazna smaknuća nad devet osoba osuđenih za krvave nemire koji su počeli 5. srpnja i najteži su nasilni sukob zadnjih desetljeća u Kini.

 

U Xinjiangu dio Ujgura optužuje vlasti za vjersku i kulturnu diskriminaciju i tvrdi da se u sklopu borbe protiv terorizma povećava naseljavanje naroda Han iz ostalih dijelova Kine u okviru programa gospodarskog razvoja te autonomne regije.

 

Dvije osobe osuđene su u četvrtak na doživotni zatvor, a šest drugih na višegodišnje zatvorske kazne, piše dpa.

 

U petak se nastavljaju suđenja za još pet slučajeva po optužnicama za srpanjske nemire, prenosi Nova Kina.

 

(Hina)

 Dijeli


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija