Jump to content

USKOK zaztražio istragu protiv suca iz Gvozda


Zex

Nakon što mu je Državno sudbeno vijeće (DSV) ukinulo sudački imunitet Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) podnio je istražni zahtjev protiv suca i predsjednika Općinskog suda u Gvozdu Zvonimira Josipovića, osumnjičena za primanje mita.[PRBREAK][/PRBREAK]Istražni zahtjev USKOK je podnio istražnom sucu zagrebačkoga Županijskog suda.

 

USKOK navodi kako se osnovano sumnja da je Josipović kao sudac u srpnju 2000. od stranke u parničnom postupku tražio novac kako bi sudio u njezinu korist. Iste je godine tražio i mito za ubrzanje ostavinskog postupka, a od kraja proljeća do početka studenog 2003. u više je navrata tražio i primio novac za pravnu pomoć od osobe koja mu

se obratila kao predsjedniku suda, kažu u USKOK-u.

 

Po pisanju medija sumnju u kriminalnu djelatnost suca potaknuo je popis njegove imovine, vrijednost koje navodno doseže 1,4 milijuna kuna i koju je navodno kupio gotovinom. Navodno posjeduje stan i poslovni prostor u Poreču, stan u Zagrebu i zemljište u Topuskom, gdje se trenutačno koristi i općinskim stanom, dok mu se kći školuje na Harvardu.

 

Nakon izbijanja afere osumnjičeni sudac nije ništa želio komentirati, rekavši da najprije želi obaviti razgovore s predsjednikom Vrhovnog suda i u Ministarstvu pravosuđa.

 

Zatim je u pismu Ministarstvu naveo da je nekretnine kupio zajmovima te da troškove kćerina školovanja pokriva stipendija.

 

Za službenu ili odgovornu osobu koja zatraži ili primi mito po Zakonu o kaznenom postupku predviđena je kazna od tri mjeseca do pet godina

zatvora te oduzimanje novca ili drugih vrijednosti koje je dobila mitom.


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija