Jump to content

Uskoro novi kodeks ponašanja europskih zastupnika


Mrljavac
 Dijeli

STRASBOURG, 17. studenog 2011.(Hina) - Odbor Europskog parlamenta za ustavna pitanja u četvrtak je u Strasbourgu jednoglasno prihvatio kodeks ponašanja europskih zastupnika, koji izričito zabranjuje primanje novčanih nagrada za utjecaj na donošenje odluka i regulira pitanje darova.[PRBREAK][/PRBREAK]O tom novom pravilniku zastupnici bi trebali glasovati na plenarnoj sjednici 1. prosinca u Bruxellesu, a počeo bi se primjenjivati od siječnja 2012. godine.

 

Zastupnici Europskog parlamenta morat će prijaviti sve prihode od plaćenih aktivnosti izvan Europskog parlamenta te sve funkcije koje obavljaju kako bi se izbjegao mogući sukob interesa. Pravilnik sadrži izričitu odredbu o zabrani primanja naknade u zamjenu za utjecaj na parlamentarne odluke te pravila o primanju darova i djelovanju bivših zastupnika kao lobista.

 

"Snažno pozdravljam glasovanje na Odboru za ustavna pitanja, koje pokazuje odlučnost svih članova Europskog parlamenta da osiguraju punu transparentnost u obavljanju svoje dužnosti. Glasovanje također pokazuje da će ga cijeli Europski parlament odobriti u prosincu", rekao je predsjednik Europskog parlamenta Jerzy Buzek.

 

Zastupnici će javno i na internetu morati dati izjavu o svim profesionalnim aktivnostima tri godine prije izbora te o bilo kakvom članstvu u odborima poduzeća ili nevladinih udruga tijekom toga razdoblja. Svaka plaćena aktivnost tijekom zastupničkog mandata, uključujući pisanje, predavanje ili pružanje savjetodavnih usluga, morat će se prijaviti ako zarada od tih aktivnosti prelazi 5 tisuća eura godišnje.

 

Svaka promjena u izjavi o imovinskom stanju mora biti prijavljena u roku od 30 dana.

 

Zastupnik tijekom svoga mandata mora odbiti svaki dar ili korist čija vrijednost prelazi 150 eura ili ga, u slučajevima kada službeno zastupa Parlament, mora dostaviti predsjedniku Parlamenta.

 

Pravilnik uključuje i sankcije koje idu u rasponu od ukidanja dnevnica, najmanje dvije, a najviše deset, do privremene zabrane obavljanja zastupničkih aktivnosti.

 

U proljeće ove godine izbila je velika afera kada su se novinari britanskog lista Sunday Times predstavili nekolicini zastupnika kao lobisti i ponudili im novčanu nagradu ako podnesu amandmane na određene zakonske prijedloge.

 

"Nemoralnu ponudu" su prihvatila trojica zastupnika Europskog parlamenta, Austrijanac Ernst Strasser iz Europske pučke stranke i dvojica socijalista, Slovenac Zoran Thaler i Rumunj Adrian Severin.

 

(Hina)

 Dijeli


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija