Jump to content

Ustavni sud: Odbijena ocjena ustavnosti o dvojezičnosti


Zex
 Dijeli

Ustavni sud danas je kao neosnovan odbio prijedlog za ocjenu ustavnosti Zakona o područjima županija, gradova i općina koji je Talijanska unija podnijela jer nazivi nekih istarskih gradova i naselja nisu ispisani dvojezično, odnosno i na talijanskom jeziku.[PRBREAK][/PRBREAK]Prijedlog Talijanske unije Ustavni sud nije prihvatio navodeći da dvojezične nazive pojedinih gradova i naselja svojim statutima uređuju lokalne jedinice, a ne Zakon čija se ocjena ustavnosti traži.

 

Sud obrazlaže da osporeni Zakon određuje nazive županija, gradova i općina na hrvatskom jeziku, dok obveza ispisivanja naziva na jezicima nacionalnih manjina postoji samo u lokalnim jedinicama koje svojim statutom propisuju uporabu jezika ili pisma pojedine manjine.

 

Talijanska unija u odbijenom je zahtjevu istaknula da to što u desetak istarskih naselja i gradova ne postoje dvojezični natpisi dovodi u pitanje ustavnost Zakon o područjima županija, gradova i

općina, odnosno njegovu usklađenost s Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina. Također smatraju da su time povrijeđeni i međudržavni ugovori između Hrvatske i Italije.

 

U prijedlogu za ocjenom ustavnosti spominju se naselja i gradovi Frata, Poreč, Tar, Vabriga, Rovinj, Bale, Kaštelir, Labinci, Višnjan i Vižinada.

 Dijeli


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija